"Marele jaf comunist", de Alexandru Solomon, proiectat la Bruxelles

Documentarul "Marele jaf comunist", de Alexandru Solomon, va fi prezentat în premieră la Bruxelles, pe 17 ianuarie, într-o proiecţie organizată la Campus du Solbosch.

8 afișări
Imaginea articolului "Marele jaf comunist", de Alexandru Solomon, proiectat la Bruxelles

"Marele jaf comunist", de Alexandru Solomon, proiectat la Bruxelles

Proiecţia va fi urmată de o dezbatere în prezenţa regizorului român Alexandru Solomon, a directorului Institutului de Studii Iudaice de la Bruxelles, Thomas Gergely, a istoricului şi politologului Joel Kotek şi a politologului Alina Cozma.

Printre invitaţii la eveniment se numără reprezentanţi ai mediului cultural, academic şi diplomatic de la Bruxelles, regizori de film, scenarişti, politologi şi scriitori, reprezentanţi ai presei, studenţi şi profesori.

Filmul lui Solomon a rulat, pentru puţină vreme, în cinematografele din România, în 2005, după ce a participat la mai multe festivaluri internaţionale şi a fost difuzat de posturi de televiziune străine (BBC, ARTE, France 2). Printre premiile câştigate se numără premiul pentru film istoric, la Festival du Film d’Histoire de la Pessac, Marele Premiu la Mediawave (Ungaria) şi premiul pentru valori sociale la Documenta Madrid.

Produs de Tudor Giurgiu prin firma sa Libra Film, "Marele jaf comunist" are ca temă manipularea vieţilor omeneşti în regimul comunist: în 1959, o maşină a Băncii de Stat este jefuită de o sumă uriaşă - 1,6 milioane de lei (echivalentul a circa 250.000 de dolari la vremea respectivă). Un grup de bărbaţi înarmaţi şi o femeie fug cu banii. Cei şase "tâlhari" sunt prinşi în două luni şi constrânşi să filmeze un documentar ce reconstituie jaful secolului şi ancheta. "Reconstituirea" devine o senzaţie în România, care sărbătorea 15 ani de la preluarea puterii de comunişti. Deşi destinat doar cercului închis al organizaţiilor de partid, mulţi încercau să se strecoare să vadă filmul. Între timp, cei şase fuseseră judecaţi într-un simulacru de proces şi condamnaţi la moarte (bărbaţii) sau la muncă silnică (femeia). Surprinzătoare este identitatea celor acuzaţi. Toţi erau foşti nomenclaturişti, membri ai Partidului Comunist încă din ilegalitate. De asemenea, toţi erau evrei. De ce ar fi atacat ei sistemul pentru care luptaseră?

Alexandru Solomon a absolvit imaginea de film la Bucureşti, în 1991, şi a debutat ca operator la filmul "Priveşte înainte cu mânie" (regia Nicolae Mărgineanu), pentru care a fost premiat la International Camera Festival.

"Marele jaf comunist" a fost prima sa coproducţie internaţională (România-Franţa-Germania-Marea Britanie).

Cel mai recent documentar semnat de Alexandru Solomon este "Cold Waves/ Război pe calea undelor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici