New York Times a câştigat cinci premii Pulitzer

Cotidianul The New York Times a câştigat cinci premii Pulitzer la ediţia din 2009 a competiţiei, materialele premiate acoperind subiecte variate, de la războaie, politică, artă la campania prezidenţială istorică din Statele Unite, informează publicaţia.

87 afișări
Imaginea articolului New York Times a câştigat cinci premii Pulitzer

Premiul pentru jurnalism american a fost creat de Joseph Pulitzer (Imagine: www.wikipedia.org)

Premiul Pulitzer pentru serviciu public - The Las Vegas Sun, pentru o anchetă privind rata ridicată a mortalităţii în rândul muncitorilor care lucrau pe unul dintre cele mai importante şantiere ale oraşului american.

Reportaj cu acoperire naţională - St. Petersburg Times a obţinut două premii pentru proiectul PolitiFact, care verifică veridicitatea afirmaţiilor politice. Un alt premiu Pulitzer i-a revenit lui Lane DeGregory, pentru reportaje de tip feature.

Premiul acordat pentru proiectul PolitiFact a fost unul cu caracter inovator, având în vedere că majoritatea materialelor au fost publicate pe site-ul PolitiFact.com, dar nu şi în print. Acesta a fost primul an în care comisia care acordă premiile Pulitzer a acceptat materiale care au apărut în principal online.

The Washington Post a obţinut şase premii Pulitzer, în 2008, în timp ce The Los Angeles Times a obţinut cinci premii în 2004.

Vorbind despre redacţia ziarului, Bill Keller, Executive Editor al The New York Times, a declarat că, deşi reducerile de bugete au convins multe publicaţii că nu mai pot plăti pentru reportaje internaţionale sau materiale de investigaţie, "acest jurnal (The New York Times, n.r.) a decis că nu îşi poate permite aşa ceva".

"Premiile nu sunt motivul pentru care facem ceea ce facem şi nici măsura a ceea ce facem", a spus el, adăugând că este mândru în special de modul în care cotidianul acoperă subiectul crizei financiare.

New York Times a câştigat:

Breaking News Reporting, pentru modul în care a acoperit scandalul care i-a ruinat cariera politică a fostului guvernator Eliot Spitzer, după ce ziarul a dezvăluit că acesta era clientul unei reţele de prostituţie;

International Reporting, pentru materialele publicate în legătură cu războiul şi luptele politice din Afghanistan şi Pakistan;

Investigative Reporting - o analiză a lui David Barstow a conflictelor de interese în rândul analiştilor militari care ajută reţelele de televiziune să acopere războaiele din Asia;

Premiul pentru critică i-a revenit lui Holland Cotter, pentru materialele sale referitoare la artă;

Pulitzer pentru fotografie - Damon Winter pentru imaginile din campania prezidenţială a lui Barack Obama.

Breaking News Photography i-a revenit lui Patrick Farrell, de la The Miami Herald, pentru imagini ale distrugerilor pe care le-a lăsat în urmă un uragan, în Haiti.

Mai multe alte premii Pulitzer au subliniat starea precară în care se află ziarele americane, fiind acordate unor publicaţii care au adoptat metode "neortodoxe" de distribuţie sau publicare.

The Sun a devenit insert al The Las Vegas Review-Journal, The Detroit Free Press a sistat recent livrarea la domiciliu patru zile pe săptămână, în care publică numai o ediţie scurtată a titlului.

În ianuarie, The East Valley Tribune a sistat ediţia print trei zile pe săptămână şi a renunţat la 40% dintre angajaţi.

Local Reporting - The Free Press şi The Tribune.

Explanatory Reporting - Bettina Boxall şi Julie Cart de la The Los Angeles Times.

Comentariul premiat cu Pulitzer i-a aparţinut lui Eugene H. Robinson de la The Washington Post.

Editorialul care a convins juriul a fost cel al lui Mark Mahoney de la The Post-Star.

Editorial Cartooning - Steve Breen de la The San Diego Union-Tribune.

La secţiunea artă şi literatură, Elizabeth Strout a obţinut premiul pentru ficţiune, cu volumul "Olive Kitteridge".

Premiul pentru dramă i-a revenit lui Lynn Nottage, cu "Ruined".

Pulitzer pentru poezie a fost câştigat de W. S. Merwin, cu "The Shadow of Sirius".

La categoria muzică premiul a fost câştigat de compozitorul Steve Reich, cu "Double Sextet".

Cele cinci premii câştigate de The New York Times fac ca publicaţia să deţină în prezent 101 trofee Pulitzer, câştigate începând din 1917, când a fost lansată competiţia. Astfel, The New York Times este instituţia de ştiri cu cele mai multe premii Pulitzer obţinute de-a lungul timpului.

The New York Times este şi singurul cotidian care a primit mai multe premii la o ediţie Pulitzer, de la crearea acestei distincţii, publicaţia câştigând în 2002 şapte recompense, în principal pentru relatările despre atentatele din 11 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici