„Ochii pe mine!” Marian Staş: „Starea sistemului public al educaţiei reprezintă ameninţare la securitatea naţională”/ Adrian Enache, profesor de matematică: „La noi, la Sectorul 1, s-au sistat plăţile de când s-a schimbat primarul”

  • Marian Staş: ,,Ca întotdeauna, clipele de cumpănă aduc cu sine şi oportunităţi deosebire. Momentul în care ne aflăm poate însemna un punct de inflexiune în sistemul public al educaţiei.”
  • Marian Staş:,,România de veac XXI funcţionează cu un sistem educaţional revolut, depăşit de timp.”
  • Adrian Enache, profesor: ,,La şcoala online, nu e vorba despre pregătirea profesorilor, e vorba de partea tehnică”
  • Iulian Chifu: ,,Am văzut undeva scenarii, iar ultimul era cu pensionarea, retragerea lui Donald Trump.”
1275 afișări
Imaginea articolului „Ochii pe mine!” Marian Staş: „Starea sistemului public al educaţiei reprezintă ameninţare la securitatea naţională”/ Adrian Enache, profesor de matematică: „La noi, la Sectorul 1, s-au sistat plăţile de când s-a schimbat primarul”

Sursa foto: emisiunea ,,Ochii pe mine!”

„Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi joi seara la Aleph News, expertul în educaţie, Marian Staş şi analistul de politică externă Iulian Chifu.

De ce a devenit educaţia online un fel de cal troian şi cine plăteşte, la final, preţul resetării învăţământului? De ce clamăm mereu că vrem o ţară ca afară - invocând celebrul model de învăţământ suedez - însă scăpăm greu, spre deloc, de metehnele şi năravul românesc?

În prima parte a emisiunii ,,Ochii pe mine!” invitaţii lui Vlad Craioveanu fac o radiografie completă a sistemului de învăţământ în perioada COVID-19. O discuţie interesantă şi o analiză pertinentă cu un expert în educaţie, un profesor de liceu şi un părinte, fiecare văzând sistemul de învăţământ actual într-o manieră proprie.

Educaţia online, oportunitatea reinventării învăţării?

Marian Staş, expert în educaţie şi specialistul care a pus la punct proiectul şcolilor-pilot, care prevede descentralizarea curriculei de învăţământ, susţine că educaţia online poate însemna o oportunitate uriaşă de reinventare a învăţării.

Pentru asta, invitatul lui Vlad Craioveanu îţi spune că este nevoie să ne dezvăţăm de multe dintre conduitele de până acum.

,,Ca întotdeauna, clipele de cumpănă aduc cu sine şi oportunităţi deosebire. Momentul în care ne aflăm poate însemna un punct de inflexiune în sistemul public al educaţiei, în măsura în care acest nou tip de interacţiune o exercită asupra profesorilor, asupra elevilor şi asupra părinţilor. În astfel de momente, inegalităţile se acutizează şi observăm că hiatusul, adică ceea ce înseamnă educaţie rurală şi cea urbană, se adânceşte. Suntem în 2020 şi ducem plicuri cu teste din poartă în poartă la copii în cătune. Aşa ceva este de neimaginat.

Acel punct în care educaţia se află nu este în responsabilitatea unei singure instituţii. E o întreagă verticală căreia nu i-a păsat de educaţie şi iată că o astfel de situaţie ne explodează în faţă. Depinde de noi cum vom şti să ne trezim. Deocamdată pare că ne trezim în pumni.

Asta însemnând presiunea colosală pe care contextul o pune asupra reinventării şi reîncadrării. Iar dintre cele trei verbe pornite de la “a învăţa”, al doilea şi al treilea vor căpăta amploare colosală pentru că va trebui să ne dezvăţăm de multe conduite de până acum şi să reînvăţăm o sintaxă şi o semantică nemaîntâlnite până acum.”

Care este planul potrivit pentru învăţământul românesc? Cum i-ar aşeza Marian Staş, expert în educaţie, pe tabla de şah pe elevi, pe profesori şi pe părinţi?

,,Am să pornesc de la teza de bază pe care am formulat-o cu aproape zece ani în urmă, în opinia mea starea sistemului public al educaţiei acum reprezintă ameninţare la securitatea naţională a României. Pentru că România de veac XXI funcţionează cu un sistem educaţional revolut, depăşit de timp. Iar aşa ceva evident că este un pericol enorm pentru ceea ce înseamnă calitatea resursei umane pe termen mediu şi lung, aici la noi.”

M. Staş: „Acolo unde doare, de acolo, începe mai departe învăţarea autentică”

Totodată, Marian Staş mărturiseşte că nucleul de transformare al educaţiei publice reprezintă, de fapt, nucleul valorilor de secol XXI. Aşadar, mai este loc de glumit, de şmecherit sau de jumătăţi de măsură în reformarea sistemului de învăţământ românesc?

,,Acolo unde doare, de acolo, începe mai departe învăţarea autentică. (…) Trecerea în veacul XXI are nevoie de trei compoente importante pentru a fi pus în fapt. În primul şi primul rând, model curricular de secol XXI, nu un tabel prin care trec 160.000 -170.000 de copiii în fiecare an, are nevoie de un model de resurse umane pentru profesori şi de formare pe filieră didactică viitorilor profesori şi mai are nevoie de un mod instituţional de secol XXI ”, conchide invitatul lui Vlad Craioveanu.

A.Enache: ,,Nu este vorba de pregătirea profesorilor. Este vorba de partea tehnică”

Într-o intervenţie telefonică, Adrian Enache, profesor de matematică la liceul ,,Nicolae Iorga” din Bucureşti îţi spune care sunt, după părerea sa, hibele din învăţământul online.

Susţine că partea tehnică şi nu lipsa de pregătire a profesorilor ar reprezinta, de fapt, problema majoră actuală. Totodată, Adrian Enache mărturiseşte că se numără prin profesorii care au refuzat să le fie filmate orele.

,,Vorbim de şcoala online acum. Nu este vorba de pregătirea profesorilor. Este vorba de partea tehnică. Nu există acea platformă unică, nu există aplicaţii pentru testări online. Ar trebui să existe nişte programe speciale care să genereze testele, să amestece întrebările, să amestece răspunsurile ca să nu se potrivească la doi elevi. Deci dacă vorbim, să vorbim de partea tehnică.

La noi, la Sectorul 1, s-au sistat plăţile de când s-a schimbat primarul. Am cerut o tabletă grafică. Nu am primit-o nici acum şi nici nu o să o primesc pentru că s-au sistat plăţile.”

Dragoş Chiţea: ,,E greu să îl pui pe copil să stea pe calculator, să fie atent”

Dragoş Chiţea, de profesie IT-ist, este tată a doi copii – o fetiţă la clasa pregătitoare şi celălalt copil la grădiniţă. Concidenţa face ca soţia să fie profesoară de sport şi parte a noului sistem de învăţământ.

Aşa că, acasă la Dan Chiţea trei laptopuri sunt conectate zilnic la diverse activităţi online. Acesta susţine însă că, la vârste fragede, copiii au nevoie de socializare şi de interacţiune, lucru de care învăţământul de astăzi, în contextul pandemiei, îi privează total.

,,Pentru copii este o chestie nouă. Deşi funcţionează pe youtube şi pe alte chestiuni digitale e greu să îl pui pe copil să stea pe calculator, să fie atent. Se pune şi problema cine să fie pregătit să opereze astfel de platforme, pot exista bunici, părinţi care nu au avut nevoie de o astfel de platformă (…)”

Ce se alege de America

La 10 zile de la alegerile care au ţinut cu sufletul la gură o planetă întreagă, ne întrebăm în continuare ce se alege de America. Când se termină numărătoarea finală a voturilor, dar mai ales când îşi va recunoaşte Donald Trump înfrângerea?

Invitat în cea de-a doua parte a emisiunii ,,Ochii pe mine!”, profesorul Iulian Chifu, analist de politică externă, îţi spune că există un termen limită, cel mai probabil în jur de 8 decembrie, când vom avea rezultatul alegerilor din SUA.

,,Am ajuns la 99% din voturi numărate, în Georgia se reface numărătoarea. Dacă e sub 0,5% trebuie renumărare, se renumără. Rezultatele finale pot fi contestate la rândul lor pe bază de argumente.”

Trump, pensionare sau o nouă candidatură în 2024?

Dacă sunteţi curioşi să aflaţi care sunt opţiunile lui Trump după plecarea de la Casa Albă, profesorul Iulian Chifu face câteva previziuni în acest sens.

,,Putem să ne aşteptăm la un Donald Trump care vrea să rămână în continuare în zona politică, vrea să strângă bani şi să susţină anumiţi candidaţi republicani. Un Donald Trump care poate vrea să candideze din nou în 2024. Are doar un mandat făcut, ar putea să îl facă şi pe al doilea.

Am putea avea un Donald Trump care, din contră, se duce în zona media să cumpere o televiziune care să fie mai la dreapta decât FOX News. Depinde care este strategia sa şi ce doreşte să facă după acest moment.

Am văzut undeva scenarii, iar ultimul era cu pensionarea, retragerea. Putem să discutăm şi despre acest aspect. Presa americană menţionează, şi nu numai cea americană, faptul că există cel puţin opt dosare ale lui Donald Trump, suspendate pe toate perioada în care a fost preşedinte, pentru că îi acordă o imunitate statutul de preşedinte şi care ar urma să fie reluate după acest moment.”

Iulian Chifu, despre America cu Biden

„Nu va putea reveni la ce a fost în timpul lui Obama. (…) Cei mai bucuroşi vor fi europenii, vor avea un interlocutor mai predictibil.”

I.Chifu, despre alegerile din Republica Moldova: ,,Contează foarte mult prezenţa la vot a diasporei”

Iulian Chifu îţi vorbeşte şi despre alegerile prezidenţiale din Republica Moldova care au loc duminică, 15 noiembrie. Reamintim faptul că în turul doi al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta Maia Sandu, cea care a câştigat primul tur de scrutin cu 36,16% din voturi, şi actualul preşedinte Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din sufragii.

,,Am avut o perioadă foarte urâtă de campanie, în care Igor Dodon a făcut tot ce e posibil, susţinut de Serviciile Ruse  (…) Contează foarte mult prezenţa la vot a diasporei, a cetăţenilor Republicii Moldova în România. Nu sunt foarte multe secţii de votare deschise aici, aşa au decis autoritaţile de la Chisinău. Apelul este să se vină la vot, să închidă episodul acesta nefast”, conchide Iulian Chifu. 

Va scoate Austria islamismul în afara legii după atacul terorist de la Viena?

„Iulian Chifu: E o fantezie, vine de la extrema dreaptă, erau să îi scoată din UE. Islamul nu e vinovat de faptul că nişte băieţi sunt terorişti. Să ştiti: Europa e musulmană în egală măsură în care e şi creştină.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici