Opera "Celan" şi spectacolul "Tango. Radio and Juliette", printre premierele stagiunii la ONB

Opera "Celan", de Peter Ruzicka, şi spectacolul de dans "Tango. Radio and Juliette", semnat de Edward Clug, pe muzica trupei Radiohead, vor avea premiera în stagiunea 2010/ 2011 a Operei Naţionale Bucureşti (ONB), care se deschide sâmbătă.

97 afișări
Imaginea articolului Opera "Celan" şi spectacolul "Tango. Radio and Juliette", printre premierele stagiunii la ONB

Opera "Celan" şi spectacolul "Tango. Radio and Juliette", printre premierele stagiunii la ONB (Imagine: Mediafax Foto)

Reprezentanţii ONB au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, noutăţile stagiunii 2010/ 2011, care se deschide la sfârşitul săptămânii.

Opera Naţională Bucureşti (ONB) deschide stagiunea 2010/ 2011 cu cea mai recentă premieră a sa, opera "Turandot", sâmbătă seara, şi cu spectacolul de balet "Seară Balanchine", ce reuneşte lucrări ale marelui coregraf George Balanchine, care va fi prezentat duminică seara.

Opera "Celan", prezentată de ONB în variantă de concert la Festivalul "George Enescu" din 2009, va fi pusă în scenă şi va avea premiera pe 28 noiembrie. În spectacol vor evolua soliştii Ştefan Ignat, Ionuţ Pascu, Ştefan Petrescu, Tina Munteanu, Madeleine Pascu, Dorina Cheşei, Horia Sandu, Ştefan Schuller, Mihai Lazăr, Valentin Racoveanu, Vicenţiu Ţăranu, Gabriela Drăguşin, Adriana Alexandru, Ioana Mitu, Cristina Eremia, Andrei Finţi, Carmen Lopăzan şi Radu Craciun. Dirijor va fi Vlad Conta, însă regizorul nu a fost deocamdată anunţat.

De asemnea, opera "I due Foscari", de Giuseppe Verdi, care a fost prezentată în variantă de concert în foaierul ONB în stagiunea trecută, va avea premiera pe scenă, ca spectacol-concert, pe 14 noiembrie.

Alte spectacole de operă pregătite de ONB sunt "Oedipe", de George Enescu, şi "Lohengrin", de Richard Wagner, care urmează să fie prezentate la Festivalul Internaţional "George Enescu" din 2011.

Spectacolul de dans "Tango. Radio and Juliette" a fost realizat de coregraful de origine română Edward Clug cu Ballet Maribor din Slovenia, după "Romeo şi Julieta", şi a fost prezentat cu succes la New York şi Pittsburgh, primind cronici elogioase în presa americană. În prezent, Clug pregăteşte spectacolul cu dansatorii Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti. Spectacolul are două părţi: "Tango", după muzica lui Astor Piazzolla, şi "Radio and Juliette", pe muzică trupei Radiohead. Scenografia îi aparţine lui Marco Japelj, iar costumele sunt semnate de Leo Kulas.

Totodată, Simona Şomăcescu, coordonatoarea Companiei de Balet a ONB, a spus că se va încerca în această stagiune aducerea în premieră în România a unui spectaol în coregrafia lui William Forsythe, după ce anul trecut ONB a introdus coregrafia lui Balanchine pe scena românească.

O altă noutate a acestei stagiuni la ONB este Seara Tinerilor Coregrafi, a cărei primă ediţie va avea loc pe 10 noiembrie, şi care propune spectacole semnate de Camelia Soare, Cristina Dijmaru şi Bogdan Cănilă. În cadrul proiectului, pe 1 decembrie, Cristina Iuşan, masterandă în coregrafie la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), va prezenta pe scena Operei Naţionale spectacolul "The Land of Dreams".

ONB va mai deschide în cadrul stagiunii sale curente şi Stagiunea de Artă, proiect ce va consta în organizarea de evenimente neconvenţionale, care să promoveze toate artele. Primul eveniment din cadrul acestui proiect va fi gala premiilor Oscar Românesc pentru Excelenţă, ce va avea loc pe 11 octombrie. Premiile Oscar Românesc pentru Excelenţă se află la cea de-a 13-a ediţie şi îi vor avea ca laureaţi în acest an pe Radu Beligan, Cristian Ţopescu, Dan Iordăchescu, Raluca Van Staden şi alţii. Cu această ocazie, va avea loc vernisajul unei expoziţii de pictură de Mirela Trăistariu şi o prezentare de modă semnată de creatoarea Wilhelmina Arz.

În 2011, ONB va marca împlinirea a 90 de ani de existenţă.

Pe de altă parte, Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" deschide stagiunea 2010/ 2011 pe 13 octombrie, cu spectacolul "Le Cantatrici villane" de Valentino Fioravanti, ce va avea în distribuţie tineri artişti, care vor debuta în cariera lirică în cadrul SEOB.

Realizat în cadrul proiectului Opera rara - iniţiat de Opera Naţională Bucureşti în scopul lărgirii sferei repertoriale şi stilistice în domeniul artei lirice, atât pentru interpreţi, cât şi pentru public - acest spectacol a avut premiera pe 30 noiembrie 2008 şi s-a bucurat de mult succes datorită muzicii spumoase şi umorului situaţiilor în care sunt puse personajele. Din distribuţie fac parte Rodica Vică, Liviu Indricău, Andreea Iftimescu, Cristina Eremia, Ştefan Schuller, Paul Basacopol, Narcis Brebeanu. Regia artistică a spectacolului este semnată de Anda Tabacaru Hogea, iar scenografia de Viorica Petrovici. Mişcarea scenică este realizată de Maria Popa, iar pregătirea muzicală este asigurată de Lidia Butnariu.

De asemenea, SEOB va organiza, în perioada 8 - 17 noiembrie, un masterclass pentru tinerii artişti lirici susţinut de soprana Marina Krilovici, finalizat cu un concert al participanţilor. De asemenea, va debuta proiectul Seara tinerilor coregrafi, în care tineri balerini din cadrul ONB vor prezenta creaţii coregrafice proprii.

Totodată, este în plină desfăşurare a doua etapă a proiectului studiOpera, implementat de Opera Naţională Bucureşti - prin Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" - în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA Consult România.

Opera Naţională Bucureşti este una dintre cele patru opere naţionale din România, fiind cel mai mare teatru liric al ţării. Deşi existenţa unei trupe artistice româneşti de teatru liric, sub numele de Compania Opera Română, s-a făcut cunoscută încă din 1885, instituţionalizarea şi, deci, înfiinţarea Operei Române ca instituţie finanţată de la buget s-a realizat abia în 1921. Spectacolul inaugural a fost opera "Lohengrin" sub bagheta lui George Enescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici