Ponta: Fiecare român are datoria să exercite o funcţie publică. Eu am fost şi pe val, şi sub val

Fiecare român are datoria, pentru o perioadă, să exercite o funcţie publică, chiar dacă nu îi aduce satisfacţii materiale şi recunoştinţă publică, a afirmat premierul Victor Ponta, adăugând că el personal a avut ocazia să fie "şi pe val, şi sub val, şi iar pe val, şi iar sub val".

286 afișări
Imaginea articolului Ponta: Fiecare român are datoria să exercite o funcţie publică. Eu am fost şi pe val, şi sub val

Victor Ponta (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Premierul Ponta a făcut aceste consideraţii cu ocazia întâlnirii, la Palatul Victoria, cu autorii cărţii ”România noului val”, în care un număr de 77 de autori, majoritatea din generaţia tânără, pun în dezbatere mai multe idei pentru societatea românească. La eveniment au mai luat parte, printre alţii, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, consilierul premierului Radu Magdin, Daniel Dăianu, Bobby Păunescu, cadre universitare.

Şeful Executivului a remarcat că volumul promovează oamenii tineri pe coordonate care nu sunt neapărat specifice societăţii româneşti, precum "lipsa de apartenenţă tribală sau de apartenenţă la galerii de fotbal".

Ponta a spus că, deşi funcţia publică nu aduce satisfacţii materiale sau recunoaştere publică, ci incompatibilităţi, este o datorie pentru fiecare român să ocupe o astfel de funcţie şi i-a invitat pe cei tineri să se implice în viaţa publică.

"Cu toate astea, eu fac apologia unei funcţii publice, pe care, pentru o perioadă de timp, cred că fiecare român are datoria chiar să o exercite, pentru că e un gen de datorie pe care o plătiţi faţă de cei care v-au îndrumat la şcoală, la facultate, mai departe în societate", a spus Ponta.

El a dat ca exemplu faptul că a promovat la nivel de ministru tineri "care nu aveau treabă cu politica".

"Exact în urmă cu un an, pe 4 martie 2014, am promovat la nivel de ministru cei mai mulţi oameni tineri care nu aveau treabă cu politica. O parte dintre ei au fost ţinta predilectă şi a presei, dacă mă gândesc la Ioana Petrescu, şi a Parlamentului, dacă mă gândesc la Răzvan Nicolescu, o parte au rezistat, alţii mai puţin", a afirmat premierul.

Ponta le-a urat succes tinerilor care "sunt pe val", remarcând că el a fost "şi pe val, şi sub val".

"În ce mă priveşte, eu am avut ocazia să fiu şi pe val, şi sub val, şi iar pe val, şi iar sub val. Un lucru care, cu siguranţă, se va întâmpla tuturor celor prezenţi. Important, cum zicea Chruchill, să mergeţi din greşeală în greşeală fără să vă pierdeţi entuziasmul", a mai arătat Ponta.

Unul dintre autorii articolelor din volumul "România noului val", matematicianul şi academicianul Slomon Marcus, care a împlinit la 1 martie vârsta de 90 de ani, a ţinut să atragă atenţia asupra situaţiei "disperate" din învăţământul românesc, subliniind că proiectele lansate în volum sunt la mare distanţă faţă de situaţia actuală din Romania.

"Situaţia actuală în domeniul educaţiei şi învăţământului este disperată. Bântuie depresia şi stresul exact în populaţia cea mai avansată a elevilor de nota zece. Această populaţie de adolescenţi şi de tineri, mă refer la cei de gimnaziu până la ultimele clase de liceu, este o populaţie pe care nimeni nu o ascultă, nu are dreptul la cuvânt, la nicio dezbatere probleme de educaţie nu sunt chemaţi", a spus Slomon Marcus.

El a adăugat că elevii sunt supraîncărcaţi cu sarcini nepotrivite, programele sunt depăşite cu o sută de ani, manualele sunt pline de lucruri plictisitoare şi nimeni nu vrea să şteargă colbul de pe aceste programe vetuste.

"Invit organele noastre de decizie să-şi aplece urechea la aceată populaţie care ţipă în deşert. Repet că situaţia este dramatică. E prima şi probabil ultima oară când pot să mă exprim în faţa dumneavoastră., dar eu simt nevoia de a mă face purtătorul de cuvânt al celor care sunt fără de cuvânt, aceşti tineri, adolescenţi, care sunt fiinţe umane fără dreptul la cuvânt", a mai spus Solomon Marcus.

Nimeni din cei prezenţi la eveniment nu a simţit nevoia să răspundă sau să comenteze remarcile academicianului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici