Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Grigore Vieru

Scriitori şi critici literari care l-au cunoscut pe Grigore Vieru şi-au exprimat, duminică, regretul faţă de dispariţia poetului.

9061 afișări
Imaginea articolului Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Grigore Vieru

Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Grigore Vieru

Păunescu: Grigore Vieru mi-a fost cel mai bun şi cel mai drag prieten

Adrian Păunescu a declarat pentru MEDIAFAX că poetul Grigore Vieru i-a fost "cel mai bun şi mai drag prieten".

"Grigore Vieru a fost omul care, cu toată fragilitatea sa, a adus Basarabia aproape de patria-mumă", a mai declarat poetul.

Nicolae Manolescu: Grigore Vieru a fost un poet notabil

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a declarat pentru MEDIAFAX că Grigore Vieru a fost "un poet notabil" atât pentru literatura basarabeană, cât şi pentru cea românească.

"A fost un poet bun, un poet cu multă originalitate", a adăugat Nicolae Manolescu.

"Înainte de 1989, a jucat un rol important în poezia din Basarabia (...) opţiunile sale postdecembriste au fost mai ciudate", a considerat criticul literar, referindu-se la afilierea lui Grigore Vieru la partide cu tentă naţionalistă din România. "În momentul acesta, asemenea opţiuni contează cel mai puţin, căci opţiunile lui Dumnezeu au fost mai puternice acum", a conchis Nicolae Manolescu.

Eugen Simion: Grigore Vieru a fost un spirit mesianic

Eugen Simion, Preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură din cadrul Academiei Române, a declarat pentru MEDIAFAX că Grigore Vieru a fost "un spirit mesianic".

"Grigore Vieru este perceput de către cei care vor să judece obiectiv nu numai ca un poet esenţial pentru literatura română din Basarabia, ci şi ca un simbol al luptei naţionale din Basarabia postbelică", a declarat academicianul.

"Era un om fragil, delicat, de o mare sensibilitate, cuviincios, aşa cum sunt cuviincioşi ţăranii români", şi-a amintit fostul preşedinte al Academiei Române.

"Avea un spirit tare. A fost un spirit mesianic, prieten cu Marin Sorescu şi Nichita Stănescu. A visat de la începutul până la sfârşitul vieţii sale ca românii să trăiască toţi la un loc", a mai spus Simion. "Esenin spunea 'Sunt ultimul poet cu satul în glas'. Grigore Vieru a trăit întotdeauna cu Basarabia şi România în glasul versului său. Grigore Vieru a fost un poet al lacrimilor, al luminii (...) moartea sa reprezintă o mare pierdere", a adăugat acesta.

Grigore Vieru era membru de onoare al Academiei Române, instituţie care, de altfel, l-a propus, în 1992 pentru Premiul Nobel pentru Literatură.

Răzvan Theodorescu: Cu moartea lui Grigore Vieru, pierdem una din conştiinţele româneşti autentice

Academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, a declarat pentru MEDIAFAX că moartea poetului Grigore Vieru înseamnă pierderea uneia dintre conştiinţele româneşti autentice.

"Grigore Vieru mi-a fost apropiat în perioada 2000-2004, când am fost ministru al Culturii iar el mi-a fost consilier pentru Basarabia", a mărturisit Răzvan Theodorescu. Acesta a spus că prima dată l-a văzut pe poet la Chişinău.

"Am rămas impresionat de fervoarea cu care el slujea limba română şi poporul român. Unitatea românească era o realitate pentru el aşa cum nu este pentru mulţi politicieni români", a adăugat academicianul.

"Grigore Vieru avea un ideal şi a slujit acest ideal cu nobleţe", a mai spus Răzvan Theodorescu.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici