Scriitorul american J.D. Salinger a murit - Mediafax

Scriitorul american J.D. Salinger a murit

Scriitorul american Jerome David Salinger, cunoscut mai ales pentru romanul "De veghe în lanul de secară", a decedat la vârsta 91 de ani, informează cotidianul New York Times. Jerome David Salinger "a murit miercuri în locuinţa sa din New Hampshire", în nord-estul Statelor Unite, a confirmat Philis Wesburg, agentul scriitorului.

328 afişări
Imaginea articolului Scriitorul american J.D. Salinger a murit

Scriitorul american Jerome David Salinger a murit (Imagine: citypaper.net)

Scriitorul american rămâne celebru atât pentru romanul său "Deveghe în lanul de secară", al cărui protagonist, antieroul HoldenCaulfield, a fost asumat de adolescenţi ca un adevărat simbol alrebeliunii, dar şi pentru misterul care i-a înconjurat viaţa.

În pofida succesului înregistrat de romanul "De veghe înlanul de secară", lansat în 1951, Salinger nu a mai publicat nimicdin 1965 şi nu a acordat niciun interviu presei în ultimii 28 deani. Viaţa scriitorului american a devenit un mister de la deciziasa de a se refugia în satul Cornish, din NewHampshire.

Potrivit relatărilor fiicei scriitorului şi ale unei prieteneapropiate a acestuia, Salinger a scris până spre sfârşitul vieţii,însă niciun manuscris al său nu a fost trimis unei edituri de maibine de patru decenii, deşi acesta rămâne un autor foarte apreciatşi cu foarte mulţi admiratori.

"Iubesc să scriu şi vă asigur că scriu cu regularitate. Însăscriu pentru mine şi vreau să fiu lăsat în pace în timp ce facasta", a declarat Salinger în cel mai recent interviu al său,acordat publicaţiei Boston Globe în 1980.

În 1997, informaţii potrivit cărora ultima lucrare a luiSalinger, "Hapworth 16: 1924", publicată în revista The New Yorker,ar putea fi lansată într-un volum, au fost primite cu entuziasm încercurile literare, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Născut pe 1 ianuarie 1919, la New York, Jerome DavidSalinger a început să scrie în adolescenţă. În 1940, el apublicat nuvela "The Young Ones", în revista americană Story, iarîn 1942 s-a înrolat în armată, participând ulterior la Debarcareadin Normandia, o experienţă care l-a marcat profund.

Revenit în Statele Unite, Salinger publică, în 1948, în revistaThe New Yorker, nuvela "O zi perfectă pentru peştii banana/ Aperfect day for bananafish", în care-i prezintă cititorilor săi,pentru prima oară, pe membrii familiei Glass, care vor apăreaulterior în mai multe dintre operele sale.

Impunerea definitivă a lui Salinger în lumea literarăvine odată cu romanul "De veghe în lanul de secară", care a devenitdeja o operă clasică şi care este vândută anual în 250.000 deexemplare. Romanul spune povestea lui Holden Caulfield, unadolescent în vârstă de 16 ani, exmatriculat de la liceu cu numaicâteva zile înainte de vacanţa de iarnă. Stilul exploziv, carerecurge şi la expresii argotice şi cu tentă sexuală, au făcut caaceastă carte să fie interzisă în unele ţări.

"De veghe în lanul de secară" s-a vândut până în prezent în maimult de 65 de milioane de exemplare.

În 1965, după alte câteva cărţi publicate, printre care "Nouăpovestiri", "Dulgheri, înălţaţi grinda acoperisului", "Seymour: oprezentare" (2002), "Franny şi Zooey", Salinger a dispărut de pescena literară americană.

"Publicarea unei cărţi este o violare gravă aintimităţii mele", a declarat scriitorul, într-un interviu acordat,în 1974, cotidianului New York Times.

În 1955, după un scurt mariaj cu o nemţoaică, Salinger secăsătoreşte cu o tânără studentă, Claire Douglas, cu care are doicopii, Matt şi Margaret. Cuplul a divorţat în 1967, iar cinci animai târziu, Salinger a început o relaţie cu o tânără de 18 ani,Joyce Maynard. O parte dintre scrisorile cuplului Salinger-Maynardau fost vândute, pentru o sumă de peste 150.000 de dolari, încadrul unei licitaţii, ce a avut loc în 1999, pe care scriitorul avrut să o anuleze pe cale legală. Încă din anii '80, după ce s-acăsătorit cu Collen O'Neill, Salinger a rămas înconjurat demister.

Scriitorul a refuzat mereu, cu vehemenţă, să vândăindustriei cinematografice drepturile de autor asupra romanului "Deveghe în lanul de secară". Anul trecut, presainternaţională scria că Salinger a refuzat ecranizarea cărţii "Deveghe în lanul de secară", preferând să transfere drepturile soţieişi fiicei după moartea sa, pentru a nu vedea rezultateletranzacţiei. Motivele lui au fost dezvăluite anul trecut, cuajutorul unei scrisori pe care Salinger a trimis-o unui producătorîncă din 1957.

"Pentru că există posibilitatea tot mai apropiată certitudiniică nu voi muri bogat, cochetez cu ideea de a lăsa aceste drepturimoştenire fiicei şi soţiei mele, ca un fel de poliţă de asigurare",se spune în scrisoare.

Autorul cărţii pare avea însă şi alte motive în afara celoraltruiste, potrivit scrisorii. "În final, trebuie să recunosc că mămulţumeşte şi gândul că nu voi trăi să văd rezultatele tranzacţiei.Holden Caulfield, după părerea mea, în mod firescsubiectivă şi partizană, în mod esenţial, nu poate fi interpretat",a adăugat autorul. Această scrisoare a fost vândută lalicitaţie pentru suma de 35.000 de euro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici