Scriitorul german Günter Grass, declarat persona non grata în Israel

Scriitorul Günter Grass a fost declarat persona non grata în Israel, duminică, după scandalul provocat de publicarea unui poem în care autorul german acuză Israelul că ameninţă pacea mondială prin arsenalul său atomic, informează AFP.

197 afișări
Imaginea articolului Scriitorul german Günter Grass, declarat persona non grata în Israel

Scriitorul german Günter Grass, declarat persona non grata în Israel

"Ministrul de Interne Elie Yishai l-a declarat pe Günter Grass persona non grata în Israel", se afirmă în comunicatul emis de biroul de presă al ministrului israelian.

"Poemul lui Günter Grass reprezintă o tentativă de a aţâţa flacăra urii contra statului Israel şi contra poporului israelian", spune ministrul israelian, în comunicatul emis la trei zile după ce guvernul ţării sale a afirmat că acest poem este "ruşinos" şi "demn de dispreţ".

"Dacă Günter Grass vrea să continue să îşi difuzeze operele deformate şi mincinoase, îl sfătuiesc să facă acest lucru în Iran, unde îşi va găsi un public care îl susţine", a adăugat ministrul Elie Yishai.

Într-o scrisoare adresată "distinsului scriitor Günter Grass", viceministrul iranian al Culturii, Javad Shamaqdari, a ţinut să îi aducă autorului german un omagiu, sâmbătă, pentru faptul că "spune adevărul".

Intitulat "Ceea ce trebuie spus", poemul în proză semnat de Günter Grass, în vârstă de 84 de ani, publicat în ziarul german Süddeutsche Zeitung, denunţă politica statului israelian, prin care acesta ameninţă că va bombarda instalaţiile nucleare iraniene, afirmând că această politică este un proiect care ar putea duce la "eradicarea poporului iranian".

Ţările occidentale sunt îngrijorate de o posibilă dimensiune militară a programului nuclear iranian, condamnat prin şase rezoluţii emise de ONU, iar Israelul a ameninţat de mai multe ori în ultimele luni că va bombarda siturile nucleare iraniene, pentru a împiedica guvernul de la Teheran să fabrice arme atomice.

Conducătorii iranieni lansează cu regularitate apeluri publice prin care solicită dispariţia statului Israel, pe care îl consideră o "tumoare canceroasă" în Orientul Mijlociu.

În 2006, Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1999, a recunoscut că a făcut parte în tinereţe din Waffen SS, o unitate de elită a regimului nazist al lui Adolf Hitler, deşi în scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist.

Günter Grass a intrat şi în atenţia poliţiei secrete est-germane, Stasi, în 1961, când a scris o scrisoare deschisă în care contesta construcţia Zidului Berlinului, bariera de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană (RDG).

Poet, prozator, dramaturg, sculptor şi grafician, Günter Grass s-a născut la 16 octombrie 1927 la Danzig. Se afirmă ca prozator cu romanul care îl va consacra pe plan internaţional "Toba de tinichea" (1959), de factură picarescă, o radiografie a lumii şi satiră grotescă a epocii din perspectiva unui pitic toboşar. "Toba de tinichea" împreună cu "Pisica şi şoarecele" (1961) şi "Ani de câine" (1963) formează "trilogia Danzigului".

Activitatea sa literară a fost încununată de cele mai importante distincţii: Premiul Buchner (1965), Premiul Fontane (1968) şi Premiul Nobel pentru literatură (1999).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici