Scriitorul şi publicistul basarabean Andrei Vartic a murit

Andrei Vartic, actor şi regizor de teatru, publicist, scriitor şi om politic basarabean, a decedat marţi seară, la Spitalul Republican din Chişinău, unde a fost internat în ultimele luni, după ce, în ianuarie 2009, a suferit o intervenţie chirurgicală la ficat, anunţă redacţia cotidianului Timpul.

316 afișări
Imaginea articolului Scriitorul şi publicistul basarabean Andrei Vartic a murit

Scriitorul şi publicistul basarabean Andrei Vartic a murit (Imagine: http://andreivartic.org)

Andrei Vartic s-a stins din viaţă marţi, la ora 22.50, şi, potrivit familiei, înmormântarea va avea loc vineri.

Andrei Vartic a fost actor şi regizor de teatru, publicist, scriitor, om politic, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, fondator al Institutului Civilizaţiei Dacice, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi ex-consilier prezidenţial, promotor al Mişcării de eliberare naţională.

Andrei Vartic s-a născut pe 21 octombrie 1948, la Dănceni, judeţul Chişinău. În timpul studenţiei a fost urmărit şi anchetat de KGB pentru conducerea mai multor acţiuni pro-româneşti şi antitotalitariste. Timp de şapte ani, el nu a fost primit să muncească nicăieri şi a fost arestat de mai multe ori la Moscova, Vilnius, Riga şi fostul Leningrad (actualul Sankt Petersburg).

În perioada 1977 - 1990, a elaborat structura cercetării multidisciplinare a civilizaţiei dacice. A fondat, la Filarmonica din Chişinău, Teatrul Poetic, pe 16 martie 1977, cu care a prezentat câteva mii de spectacole de literatură medievală şi clasică română. A editat LP-ul de poezie ritualică românească "Înoată, înoată bour negru", la casa de discuri Melodia din Moscova . În 1980, a realizat filmul artistic "Medeea", care descrie crimele totalitarismului.

Vartic a propus, pe 27 mai 1988, crearea Frontului Popular din Moldova (FPM), iar un an mai târziu a organizat şi a condus adunarea de fondare a acestuia (3 iunie 1988). Membru activ al Cenaclului "A. Mateevici" şi al FPM, orator la mitingurile antitotalitariste şi pro-româneşti, Vartic a participat la organizarea Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. Între 1990 şi 1994, Vartic a fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova.

Profund ataşat valorilor naţionale, de-a lungul anilor, Andrei Vartic s-a manifestat ca un publicist activ. În ultimii ani, a susţinut o rubrică şi la Timpul, fiind unul dintre cei mai fideli prieteni ai publicaţiei
moldovene. Ultima sa carte, pe care a editat-o în octombrie trecut, când împlinea 60 de ani, a intitulat-o "Timpul lui Eminescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici