Selly lansează o campanie caritabilă alături de Societatea Română de Cruce Roşie

  • Andrei Şelaru (Selly) se implică alături de Societatea Română de Cruce Roşie într-o campanie pentru a ajuta copii defavorizaţi să meargă la şcoală.
  • A înfiinţat o fundaţie caritabilă, Fundaţia Selly, şi plănuieşte mai multe proiecte în zona educaţiei.
191 afișări
Imaginea articolului Selly lansează o campanie caritabilă alături de Societatea Română de Cruce Roşie

Selly lansează o campanie caritabilă alături de Societatea Română de Cruce Roşie

Selly, unul dintre cei mai cunoscuţi vloggeri din România, lansează Campania ToţiLaŞcoală, în colaborare cu Societatea Română de Cruce Roşie. Este o iniţiativă de prevenire a abandonului şcolar, mai ales în zonele defavorizate ale ţării, invitând oamenii să cumpere un ghiozdan, iar un alt ghiozdan va merge către un copil care nu are, încurajându-l astfel să nu renunţe la şcoală.

“De ce te-ai lasat de şcoală”? - este întrebarea pe care o primesc, mai devreme sau mai târziu, foarte mulţi copii care vin, în special, din medii defavorizate. Eu sunt Selly, şi nu, nu m-am lăsat de scoală… Anul trecut, după ce am dat BAC-ul, am început o dezbatere pe tema sistemului de învăţământ, care, în opinia mea, e un sistem împietrit în timp, un sistem care se concentrează foarte mult pe memorare, dar care ignoră complet subiecte şi materii întregi care ar fi foarte de folos pentru toţi tinerii, cum ar fi educaţia financiară, educaţia civică, educaţia pentru sănătate şi aşa mai departe. Iei bacul, ieşi pe poarta şcolii la 18 ani, poate chiar ai fost un elev model, note mari la română, la matematica. Ştii să faci integrale, ştii pe de rost comentariul la Moara cu Noroc, dar ştii prea puţin despre cum funcţionează lumea reală, despre economie, despre bani, despre instituţiile statului. Ai drept de vot, dar ştii foarte puţin despre cum funcţionează sistemul politic. Ai 18 ani, răspunzi în faţa legii, dar nu ai habar despre legile din ţara asta., spune Selly.

Anul trecut, mi-am propus să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă ca să schimb, măcar puţin, sistemul de învăţământ. Şi am început să caut soluţii, problemele ştiindu-le deja. Am avut multe întâlniri cu experţi în politici educaţionale, cu profesori, cu foşti miniştri ai educaţiei, încercând să găsesc câteva soluţii. Eram conştient că asta nu e o chestie care se întâmpla peste noapte. O reformă adevărată a sistemului educaţional, chiar şi dacă România s-ar apuca astăzi de ea, ar dura cel mai probabil peste 10 ani.

Eu voiam să schimb sistemul de învăţământ, dar am realizat că în România nici măcar nu putem vorbi despre un singur sistem de învăţământ. Diferenţa dintre şcolile bune, de la oraşe, şi mediul rural, şcolile de la ţară este uriaşă. Sunt două lucruri total diferite., declară vloggerul.

Educaţia este unul dintre cei mai importanţi factori atunci când vorbim despre  dezvoltarea unei societăţi, căci accesul la cunoaştere şi informaţie infuenţează gândirea generaţiilor care vin şi, implicit, creşte calitatea vieţii.

Constituţia României spune că fiecare copil are dreptul la educaţie. Însă cât de diferită este educaţia asta în funcţie de unde ai avut norocul sau ghinonul să te naşti? Şi mai e o problemă imensă: abandonul scolar. Cu cât o zonă e mai săracă, cu atât abandonul şcolar din acea zonă e mai mare. Atât din cauza condiţiilor din şcoli, unde ai toaletă în curte, unde iarna este frig, cât şi din cauza părinţilor, care preferă să pună copiii la muncă, să îi ajute la treburile gospodăriei. Dar de multe ori e şi pur şi simplu din cauza sărăciei. Nu au rechizite, nu au ghiozdane, nu au caiete, nu au minimul necesar pentru a putea merge la şcoală. Poate nici nu au o pereche de încălţăminte care să nu fie rupte şi jerpelite. Şi atunci, normal ca nu merg. Nu poţi merge la şcoală dacă nu ai un caiet şi un pix, dacă părinţii te încurajează să stai acasă sau dacă şcoala se face într-o clădire veche de 100 de ani şi unde toaleta e în curte…, mai spune influencerul.

Anul asta, au început şcoala 2,9 milioane de elevi. Numărul lor a scăzut cu aproape 1 milion în ultimii 18 ani. Şi din cauza migraţiei, şi din cauza îmbătrânirii demografice, dar şi din cauza abandonului şcolar. Din cauză că statul a facut prea puţin pentru ca aceşti copii din medii defavorizate să aiba acces la educaţie. În mediul rural, în 8 ani de învăţământ, cam un sfert abandonează şcoala pe parcurs. Un sfert dintr-o generaţie care nu termină 8 clase. Ştiu că nu putem noi acum să batem din palme şi să facem sistemul mai bun, să avem şcoli mai bune, să nu mai existe abandon şcolar. E imposibil. Însă putem face paşi mici spre mai bine. Şi dacă reuşim să trimitem la şcoală 100-200 de copii, asta e o realizare enormă pentru mine. Chiar dacă, la nivelul ţării, nu înseamnă mare lucru, 200 de copii care au şansa de a-şi face un viitor, care au acces la educaţie, e ceva. Nu putem schimba peste noapte programa şcolară şi nici nu putem ridica 100 de şcoli moderne acolo unde este nevoie. Însă ceva putem face. Putem să ajutăm copiii care au nevoie cu rechizite: ghiozdane, caiete, pixuri. Putem să îi ajutăm cu încălţăminte şi hăinuţe. Pentru că asta este unul din motivele abandonului şcolar din România -- pur şi simplu, nu au minimul necesar ca să meargă la şcoală. , mai spune Selly.

Am înfiinţat o fundaţie caritabilă, Fundaţia Selly, şi de astăzi începem prima campanie caritabilă. Se numeşte TotiLaScoala şi este în parteneriat cu cea mai importantă organizaţie umanitară nonguvernamentală din România: Crucea Roşie Română. Am făcut un site: totilascoala.ro, de unde puteţi achiziţiona rechizite, tricouri, hanorace, stickere, huse de telefon, de toate. Astfel, dacă tu cumperi un ghiozdan, un alt ghiozdan ajunge la un copil care are nevoie de el. De fiecare data când cumpăraţi ceva de pe acest site, absolut tot profitul generat merge către achiziţionarea de rechizite pentru copiii din zonele defavorizate ale României. Iar eu vă voi ţine la curent cu ce vom realiza prin această campanie. Desigur, puteţi dona şi direct, fără să cumpăraţi un produs. Şi eu am făcut o donaţie considerabilă, pentru a vă încuraja şi pe voi să o faceţi. Tot profitul va ajunge la Crucea Roşie, cea mai serioasă organizaţie umanitară din lume, căci au tot ce le trebuie din punct de vedere logistic pentru a duce rechizite copiilor din aceste zone defavorizate.

 “Un copil îşi construieşte viitorul învăţând. Dar pentru un copil provenit dintr-o familie nevoiaşă este de cele mai multe ori imposibil să meargă la şcoală, din cauza numeroaselor lipsurilor: lipsa rechizitelor, a hainelor, a încălţărilor sau lipsa hranei. Pandemia COVID-19 a acutizat nevoile familiilor sărace, ceea ce a dus la creşterea abandonului şcolar. Campania Toţi la Şcoală, iniţiată de Fundaţia Selly şi susţinută de Crucea Roşie Română este pentru copiii vulnerabili din România încă o şansă de a schimba povestea vieţii lor. Educaţia este singura soluţie de a rupe lanţul vicios al sărăciei şi ne dorim să păstrăm cât mai mulţi copii în sistemul educaţional.”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general  Crucea Roşie Română.

Campania TotiLaScoala e doar începutul pentru mine. Plănuiesc şi proiecte mai mari în zona educaţiei. Am vorbit destul despre asta. E timpul să şi fac ceva. Şi aş vrea să ne implicăm cu toţii pentru a avea o Românie mai educată., încheie Andrei Şelaru (Selly).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici