Stelian Tănase, despre efectul pandemiei asupra copilăriei în comunism: ”Îi dă o anumită încărcătură care se potriveşte”

  • ”Pandemia, această nenorocire care ne-a lovit, îi dă o anumită încărcătură care se potriveşte, într-un fel cu lucrurile pe care le spun în carte”
  • ”Mi-am propus să reflectez asupra copilăriei, adolescenţei, tinereţii mele în perspectiva acestui ecran uriaş care a fost Războiul Rece”
  • ”M-am uitat peste umăr şi a rezultat această carte, «Sunt un copil al Războiului Rece»”
  • Stelian Tănase publică volumul ”Sunt un copil al Războiului Rece”, colecţia Istorie Autori Români, a editurii Corint
229 afișări
Imaginea articolului Stelian Tănase, despre efectul pandemiei asupra copilăriei în comunism: ”Îi dă o anumită încărcătură care se potriveşte”

Stelian Tănase despre efectul pandemiei asupra copilăriei în comunism: ”Îi dă o anumită încărcătură care se potriveşte”

Stelian Tănase explică de ce consideră că spaima legată de infectările cu noul coronavirus este fundalul potrivit pentru amintirile sale din copilăria şi adolescenţa pe care le-a petrecut în timpul confruntării dintre Statele Unite şi URSS.

”Mi-am intitulat noua carte care stă să apară în următoarele zile «Sunt un copil al Războiului Rece». A fost un moment de cumpănă pentru că volumul se afla în tipografie când a început pandemia de coronavirus, care vedem câte ravagii face.   

A trebuit, împreună cu editura Corint, să decidem dacă mai e cazul să o lansăm acum sau e cazul să ne oprim şi să amânăm apariţia cărţii, cine ştie, la toamnă, la anul. Până la urmă am hotărât să o publicăm tocmai pentru că pandemia, această nenorocire care ne-a lovit, îi dă o anumită încărcătură care se potriveşte, într-un fel cu lucrurile pe care le spun în carte. «Sunt un copil al Războiului Rece» este un volum de amintiri, dar nu este ceea ce citim noi propriu-zis în cărţile de amintiri. Mi-am propus să reflectez asupra copilăriei, adolescenţei, tinereţii mele în perspectiva acestui ecran uriaş care a fost Războiul Rece. Se întâmplau lucruri la Moscova, se întâmplau lucruri la Washington, în Caraibe, în Asia de Sud-Est şi noi credeam că ele sunt foarte îndepărtate şi nu au legătură cu copilul care se ridica în Obor. Acolo m-am născut, apoi am locuit foarte multă vreme în Bariera Vergului şi, mai târziu, la maturitate, în Filantropia. Credeam că în aceste cartiere anonime, sau mic-burgheze, sau proletare, nu există legătură cu războiul între super-puteri, între URSS şi Statele Unite, şi prăvălia mea din colţ, şcoala la care mergeam sau prima fată pe care am ţinut-o de mână. Sau ce legătură au aceste lucruri cu cărţile. Mergeam săptămânal la Bariera Vergului să împrumut cărţi, eram un cititor foarte harnic.

Mi-am dat seama că acest ecran mi-a condiţionat existenţa. Zidul Berlinului, invazia Cehoslovaciei, războiul din Vietnam au fost elementele cruciale ale unei întregi generaţii care şi-a văzut mutilată copilăria, adolescenţa, tinereţea, pentru că lumea era împărţită aşa cum era. Am convenit să lansăm cartea tocmai pentru că are acest context cu semnificaţii adânci şi am purces la lucru. Cartea este în tipar, o puteţi comanda, dacă sunteţi interesaţi de această poveste, copilăria unui copil oarecare din Bucureşti, într-un cartier, de asemenea, oarecare, pe libris.ro. Apreciez şi curajul acestei companii de comerţ de carte online, şi al editurii, care şi-a asumat aceste riscuri înţelegând mizele şi aştept cu nerăbdare să văd reacţia publicului. Le povestesc lucruri pe care cel puţin generaţia mea le-a trăit foarte intens.

Gândiţi-vă că atunci când m-am născut în mahalaua Oborului, Stalin era încă la putere. Mai târziu, l-am apucat pe Brejnev, l-am apucat şi pe Kennedy, împuşcat în noiembrie, ´63. Le fel i-am apucat şi pe papa Ioan Paul al II-lea, pe preşedintele american Ronald Reagan, pe Margaret Thatcher, pe care am admirat-o. Lucrurile astea s-au derulat ca nişte mărgele pe un şirag şi m-am uitat înapoi, m-am uitat peste umăr şi a rezultat această carte, «Sunt un copil al Războiului Rece»”, arată Stelian Tănase. 

Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune şi analist politic român. S-a născut în 1952 la Bucuresti. Este doctor în sociologie politică şi predă ştiinte politice la Universitatea Bucureşti. A debutat ca romancier în 1982 cu ”Luxul melancoliei” (Cartea Românească, reeditat 1993). Între 1983 şi 1989 i s-a interzis publicarea altor două romane.

Volumul ”Sunt un copil al Războiului Rece”, a apărut în colecţia Istorie Autori Români, a editurii Corint.                           

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici