Televiziunile generaliste şi de ştiri, obligate să difuzeze emisiuni culturale şi educative - proiect

Televiziunile generaliste vor fi obligate să difuzeze săptămânal cel puţin 120 de minute de emisiuni culturale sau educative, iar posturile de ştiri trebuie să transmită în fiecare săptămână 30 de minute de astfel de programe, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de deputatul PNL Mirel Taloş.

281 afișări
Imaginea articolului Televiziunile generaliste şi de ştiri, obligate să difuzeze emisiuni culturale şi educative - proiect

Televiziunile generaliste şi de ştiri, obligate să difuzeze emisiuni culturale şi educative - proiect (Imagine: Mediafax Foto)

Propunerea legislativă iniţiată de deputatul PNL Mirel Taloş modifică şi completează actuala Lege a audiovizualului (Legea 504 din 2002) şi a fost depusă la Camera Deputaţilor în data de 17 noiembrie. Iniţiativa lui Mirel Taloş este susţinută şi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Potrivit propunerii legislative, "programele oferite publicului de radiodifuzorii care difuzează servicii generaliste de televiziune trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ".

Totodată, "programele oferite publicului de radiodifuzori care difuzează programe de televiziune specializate în ştiri trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ".

În proiect se menţionează că "emisiunile cu conţinut cultural sau educativ" sunt acele emisiuni care au următorul conţinut:

  • muzică (concerte sau recitaluri de muzică clasică, emisiuni de istoria muzicii, prezentarea vieţii şi operei unor compozitori români sau străini, interviuri cu personalităţi ale vieţii muzicale, prezentarea unor evenimente muzicale, spectacole de operă, alte emisiuni care au ca subiect muzica clasică);

  • arte plastice (pictura, grafica, sculptura, fotografia) şi arte decorative (ceramică, design, sticlărie, metal);

  • literatură;

  • dramaturgie;

  • artă cinematografică;

  • balet;

  • arhitectură;

  • cultura populară românească (emisiuni despre tradiţii, muzică populară românească, pusă într-un context critic sau istoric, emisiuni de prezentare a civilizaţiei satului românesc etc.);

  • cultura populară europeană (muzică tradiţională din spaţiul cultural european, pusă într-un context critic sau istoric, emisiuni de prezentare a civilizaţiei europene, emisiuni despre tradiţii etc.);

  • istorie;

  • ştiinţă.

Dacă proiectul legislativ va fi adoptat de Camera Deputaţilor şi de Senat şi va modifica astfel actuala Lege a audiovizualului, prevederile privind difuzarea emisiunilor culturale sau educative vor intra în vigoare la şase luni de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial.

Totodată, CNA va fi însărcinat cu controlul respectării de către televiziunile generaliste şi de ştiri a prevederilor privind difuzarea emisiunilor culturale şi educative.

Potrivit expunerii de motive din proiectul lui Mirel Taloş, "televiziunea formează gustul public şi are un impact enorm, inclusiv capacitatea de a forma modele culturale şi de a lansa direcţii culturale".

"În acest context, televiziunea are o uriaşă responsabilitate. Pe de o parte, există în faţa televiziunii o aşteptare din partea publicului interesat de cultură, aşteptare care de prea puţine ori este răsplătită de programele de televiziune. Pe de altă parte, televiziunea trebuie să-şi asume cu responsabilitate un rol activ în formarea gustului public, prin trezirea interesului pentru cultură şi prin cultivarea interesului pentru cultură. Absenţa emisiunilor cu conţinut cultural din programele de televiziune este una din cauzele scăderii generale a interesului pentru cultură, remarcat în ultimii ani, pe fondul transformării divertismentului în cultură", spune deputatul Mirel Taloş în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Totodată, el spune că, prin obţinerea unei frecvenţe din patrimoniul naţional, "televiziunile şi-au asumat obligaţia de a face un serviciu public, în interes public, interes care nu trebuie confundat cu curiozitatea publicului şi nici cu buna dispoziţie a publicului, care nu sunt acte de cultură sau educaţie".

În expunerea de motive, Mirel Taloş mai spune că prin adoptarea acestei propuneri legislative, actuala Lege a audiovizualului este pusă în acord cu articolul 33 din Constituţia României, care obligă statul "să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume". De asemenea, Legea audiovizualului va fi pusă astfel în acord cu "obiectivele generale ale legislaţiei culturale europene, constituind, totodată, o garanţie în plus pentru protejarea operelor creatorilor români şi străini".

Iniţiativa legislativă a deputatului Mirel Taloş a fost analizată în şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care a decis să susţină acest proiect care va modifica Legea audiovizualului.

Decizia a fost luată cu un vot "împotrivă" (Gelu Trandafir) şi cu "o abţinere" (Christian Mititelu). Ceilalţi opt membri ai CNA - Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Attila Szasz, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Cristina Trepcea, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare - au votat "pentru" susţinerea acestui proiect legislativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici