Vioara lui Enescu: un turneu inedit la oraşe şi la sate

În perioada 9 septembrie -1 octombrie 2016 va avea loc Turneul „Vioara lui George Enescu”.

707 afișări
Imaginea articolului Vioara lui Enescu: un turneu inedit la oraşe şi la sate

Vioara lui Enescu: un turneu inedit la oraşe şi la sate (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Doi muzicieni excepţionali, un instrument istoric pe care a cântat în trecut însuşi George Enescu, entuziasm, energie şi dorinţa de a duce muzica mai departe, aceastea ar putea fi pe scurt cuvintele ce definesc Turneul „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media.

Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut compozitorului, este pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu în patrimoniul căruia se află. Anul acesta va pleca, pentru a cincea oară, prin satele şi oraşele României.

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor fi protagoniştii acestei noi aventuri muzicale, menită să valorifice moştenirea marelui muzician care, la vremea sa, a cântat în şcoli, pe front, în spitale încercând să aducă prin muzică alinare, dar şi să convingă cât mai mulţi oameni de frumuseţea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lăsa impresii de neuitat mai ales în mintea şi sufletelor oamenilor simpli şi copiilor, care încă nu se întâlniseră cu o astfel de muzică.

Urmând acest model, violonistul Gabriel Croitoru şi-a propus în turneele sale să ajungă în cât mai multe localităţi din România. În unele sate şi chiar oraşe mici, nu ajunsese până acum niciodată un turneu de muzică clasică, spectatorii nu păşiseră într-o sală de concert, dar peste tot reacţiile au fost entuziaste, ceea ce i-a determinat pe cei doi muzicieni să continue acest proiect.

Cei doi muzicieni au pregătit un program ce cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian de E. Elgar, G. Enescu, H. Provost,P. de Sarasate, Fr. Kreisler, Cl. Debussy, S. Prokofiev, M. Ravel, E. Chausson ş.a

Detalii despre turneu sunt disponibile la adresa: www.vioaraluienescu.ro

Programul turneului:

9 septembrie, ora 19.00, Alba Iulia, Catedrala Romano Catolică Sf. Mihail

10 septembrie, ora 19.00, Câmpia Turzii, Palatul Cultural „Ionel Floaşiu”

11 septembrie, ora 19.00, Comuna Viişoara, jud. Cluj, Casa de Cultură

13 septembrie, ora 16.00, Comuna Cumpăna, Jud. Constanţa, Casa de cultură

13 septembrie, ora 19.00, Comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Constanţa,

Centrul pentru Tineret „Mihail Kogălniceanu”

14 septembrie, ora 19.00, Slatina, Centrul cultural „Eugen Ionescu”

15 septembrie, ora 19.00, Piteşti, Sala Filarmonicii

16 septembrie, ora 19.00, Comuna Aninoasa, jud. Dâmboviţa, Centrul Cultural Aninoasa

18 septembrie, ora 19.00, Bucureşti, Sala Teatrelli

19 septembrie, ora 19.00, Bucureşti, Sala Radio

1 octombrie, ora 19.00, Deva, Teatrul de Artă

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici