Volumul "Mein Kampf", publicat în Germania pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Volumul "Mein Kampf", de Adolf Hitler, va fi publicat în Germania pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-o versiune însoţită de comentarii ale istoricilor, în 2015, au anunţat, marţi, reprezentanţii landului federal Bavaria, pentru agenţia de presă germană DPA.

450 afișări
Imaginea articolului Volumul "Mein Kampf", publicat în Germania pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Volumul "Mein Kampf", publicat în Germania pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Markus Söder, ministrul Finanţelor din landul Bavaria, a precizat că decizia a fost luată după mai multe runde de discuţii, în special cu echipele de jurişti, cu scopul de a "demistifica" această carte care conţine elemente autobiografice şi fundamentele ideologiei naziste.

"Dorim să arătăm foarte clar cât de absurdă este această carte care a avut consecinţe catastrofale", a subliniat ministrul german, vorbind despre acest volum care a stat la baza politicii de genocid dusă de al III-lea Reich.

Obiectivul acestei iniţiative este de a face "cât mai puţin atractivă din punct de vedere comercial" orice viitoare tipărire a cărţii.

Până în 2015, landul regional Bavaria deţine drepturile asupra cărţii "Mein Kampf", scrisă de Adolf Hitler în închisoare, în 1924, după o tentativă de puci.

Volumul va intra în domeniul public la sfârşitul anului 2015, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler. Începând din 2016, va fi posibilă reproducerea cărţii fără a mai avea nevoie de acordul statului bavarez, cu excepţia cazurilor de "incitare la ură rasială", a precizat Markus Söder.

Landul Bavaria a blocat până în prezent orice încercare de tipărire integrală sau parţială a cărţii, pentru a evita o eventuală exploatare a textului de către grupările neonaziste.

La începutul lunii martie, o revistă editată de britanicul Peter McGee, Zeitungszeugen, a dorit să publice pasaje din această carte controversată, însă justiţia germană a interzis această publicare, considerând că proiectul ar fi servit ideilor susţinute de fostul dictator nazist.

Iniţiativa britanicului McGee a provocat mai multe reacţii, inclusiv cea a preşedintelui Consiliului central al evreilor din Germania, Dieter Graumann, care a declarat că se opune cu vehemenţă acestui proiect.

"Cel mai bine ar fi să nu existe nicio publicare, dar, dacă va fi să existe una, atunci ar trebui ca ea să fie însoţită de comentarii avizate ale istoricilor", a declarat el.

Aproximativ 10 milioane de exemplare ale volumului "Mein Kampf" au fost tipărite în limba germană până în anul 1945, potrivit istoricului Ian Kershaw.

Începând din 1936, "Mein Kampf" a devenit cadoul de nuntă oferit de statul german tuturor cuplurilor de tineri căsătoriţi.

"Mein Kampf" este, în schimb, autorizat în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, în numele libertăţii de exprimare, şi face parte din lecturile care l-au inspirat pe Anders Behring Breivik, autorul crimelor din 22 iulie din Norvegia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici