Yahoo dă în judecată Facebook pentru însuşirea frauduloasă a unor patente

Portalul Yahoo! a depus luni plângere împotriva site-ului de socializare Facebook, pe care-l acuză de uzurparea unora dintre patentele sale, în special cu privire la publicitate, protecţia vieţii private sau mesagerie.

1679 afișări
Imaginea articolului Yahoo dă în judecată Facebook pentru însuşirea frauduloasă a unor patente

Yahoo dă în judecată Facebook pentru însuşirea frauduloasă a unor patente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În total, Yahoo! identifică zece patente pe care Facebook le-ar utiliza fără autorizaţie, conform plângerii depuse la un tribunal federal din California, în vestul Statelor Unite, la San Jose, consultată online.

"Din nefericire, diferendul cu Facebook rămâne nerezolvat, iar noi suntem nevoiţi să cerem să se facă dreptate în faţa unui tribunal federal", a subliniat grupul californian într-un comunicat trimis prin e-mail, exprimându-şi încrederea în şansele unei victorii.

"Suntem dezamăgiţi că Yahoo!, un partener de lungă durată al Facebook şi o întreprindere care a obţinut beneficii substanţiale din colaborarea sa cu Facebook, a hotărât să se adreseze justiţiei", a comentat un purtător de cuvânt al reţelei de socializare.

"Încă o dată, am aflat despre decizia Yahoo! în acelaşi timp cu presa. Ne vom apăra ferm împotriva acestei iniţiative uimitoare", a adăugat el.

În plângerea sa, Yahoo!, un site creat în 1995, cu nouă ani înainte de liderul reţelelor de socializare, dă asigurări că "la o mare parte a tehnologiei pe care este fondat Facebook, Yahoo! a ajuns primul şi a obţinut, ca atare, patente (...) destinate protejării acestor inovaţii".

Yahoo! afirmă mai ales că "întregul model de reţea de socializare Facebook, care permite utilizatorilor să creeze profiluri şi să se conecteze, între altele, cu persoane şi companii, este bazat pe tehnologia brevetată de reţeaua de socializare a Yahoo! Înainte să adopte tehnologia Yahoo! (în materie), în 2008, Facebook era considerat drept unul dintre site-urile sale cele mai puţin performante în domeniul publicităţii".

În prezent, Yahoo! revendică peste 700 de milioane de vizitatori unici pe lună, în timp ce Facebook numără 845 de milioane de utilizatori activi în lume, dintre care majoritatea se contactează cel puţin o dată pe zi.

Pe de altă parte, cabinetul specializat eMarketer nota luni că veniturile publicitare ale Facebook sunt orientate către creştere, spre deosebire de cele ale Yahoo!

"În acest an, cota Facebook în veniturile obţinute din mesaje ilustrate în Statele Unite ar urma să crească la 16,8% (faţă de 14% în 2011), în timp ce cea a Yahoo! ar urma să scadă la 9,1%, faţă de 10,8% anul recut", potrivit eMarketer.

Chiar dacă în Statele Unite conflictele în domeniul proprietăţii intelectuale sunt foarte numeroase, acest contencios survine într-un moment nepotrivit pentru Facebook, care îşi pregăteşte intrarea la Bursă.

Yahoo! posedă peste 1.000 de brevete şi nu scapă nicio ocazie să le sublinieze valoarea, în timp ce noua sa conducere este angajată într-un vast proces de reflecţie destinat maximizării valorii companiei.

Societatea şi-a reînnoit profund conducerea în ultimele luni. Cofondatorul său Jerry Yang a renunţat la toate funcţiile, Consiliul de Administraţie a fost reînnoit odată cu plecarea fostului preşedinte, iar un nou director general recrutat din cadrul societăţii de plată online PayPal (grupul eBay), Scott Thompson, depune eforturi în vederea unei redresări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici