Acţiunile „meme” au explodat din nou. Energia anilor 2021 din jurul GameStop, reprodusă şi în 2024

Febra speculativă a GameStop şi altor acţiuni „meme” de la începutul anului 2021 părea că se putea întâmpla doar atunci, având în vedere schimbările, timpul petrecut în faţa ecranelor şi veniturile de susţinere oferite în SUA şi alte state în pandemie, dar energia similară a fost şi în 2024.

Urmărește
653 afișări
Imaginea articolului Acţiunile „meme” au explodat din nou. Energia anilor 2021 din jurul GameStop, reprodusă şi în 2024

Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, analizează febra speculativă a Gamestop şi altor acţiuni „meme". Acesta spune că „febra” de la începutul anului 2021 este vizibilă şi în 2024.

Dinamica ieşită din normal a pieţei rezona cu unele trăsături neobişnuite ale perioadei. Şi totuşi, în 2024, ceva din energia şi iraţionalitatea de atunci a izbucnit la un singur semn.

Chemarea „sub arme” s-a realizat printr-o singură imagine postată de cel care, sub numele ghiduş şi subtil amăgitor de „roaring kitty”, (pisicuţa care rage - n.r.) condusese valuri de traderi (în mare parte începători) spre o acţiune care devenise, pentru unii, un simbol şi o bătălie.

Consecinţele pentru cei care au acţionat târziu sau care au ales să nu marcheze prin vânzare au fost, din perspectiva financiară, penalizatoare. De la un vârf de 120,75 de dolari pe acţiune, valori ajustate după o „splitare” a numărului total de acţiuni, GME ajunsese pe 23 aprilie la 10,01 dolari, ceea ce însemna o pierdere de 91,7%.

Ascensiunea ultimelor două şedinţe este demnă de un simbol cunoscut drept ultra-volatil. Dincolo de procentele spectaculoase (74% în prima zi, 59% într-a doua, după un vârf în deschidere care dusese avansul la 112%), emoţia poate fi detectată în numeroasele suspendări de la tranzacţionare.

Aceste pauze impuse de reglementările bursei pentru a da timp spiritelor să se răcorească s-au succedat luni şi marţi, în special în primele 2 ore de la deschidere, într-o viteză uimitoare. Atât de scurte au fost sesiunile - uneori de doar câteva secunde înainte de 5 minute de pauză impusă -, încât închiderea sau deschiderea poziţiilor devenise foarte dificilă.

Sesiunea de marţi a avut doar 28 de secunde de tranzacţionare înainte de prima pauză. În total, de la deschiderea orei 16.30 până la ora 19 fuseseră 8 opriri, deci 40 de minute de suspendare din 150. Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost un meci de fotbal, am fi avut aproape o repriză fără joc, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Gamestop nu a anunţat vreo schimbare a strategiei, iar rezultatele sale nu s-au schimbat radical. Încrederea acumulată, însă, în anii 2019 - 2021 de postările pe Reddit şi Youtube care semnalau atractivitatea companiei, pe care autorul o considera subevaluată a fost catalizată la nivel de fenomen de faimosul episod de short squeeze, forţare a închiderii vânzărilor în lipsă şi torentului de cumpărări speculative.

Acel capital de încredere s-a conservat - inclusiv prin menţinerea vie a speranţei pe unele forumuri dedicate de pe Reddit - şi a fost activat la un singur semn. Formarea unui grup ad-hoc este studiată de psihologia mulţimilor. Unii influenceri (inclusiv unii controversaţi) au sărit, de asemenea, în trenul aflat în mişcare rapidă, creionând un sentiment de urgenţă de tip fomo (fear of missing out).

AMC s-a folosit de entuziasmul din piaţă pentru a evita falimentul

O altă companie a fost prinsă în vâltoarea speculativă, fără alt motor decât asocierea memoriei afective. Conducerea AMC, pragmatică, a folosit entuziasmul pentru a emite acţiuni noi şi a strânge 250 de milioane de dolari.

Este vorba despre o metodă pe care o utilizase cu succes în trecut, evitând falimentul lanţului de cinematografe. Cu mai multe acţiuni în circulaţie, unii participanţi au fost mai înclinaţi să vândă, astfel încât acţiunea a coborât de la un vârf de 11,88 la 6,85 dolari la închidere, marţi, fiind totuşi peste închiderea de 5,19 de luni, subliniază Claudiu Cazacu.

În anii de după erupţia vulcanică a GME din 2021 au fost mai multe re-aprinderi ale apetitului speculativ, însă din „stratosferă”, coborârea a fost iniţial rapidă, precum urcarea, mare parte din ajustare având nevoie de doar câteva şedinţe. Pentru nivelurile de dinaintea saltului major, în zona de 10 dolari pe acţiune din perioada 14-21 ianuarie 2021 a fost nevoie, însă, de o lună.

Şi de data aceasta, investitorii de retail par a fi puternic implicaţi, însă amploarea mişcării sugerează că în piaţă ar putea fi prezent şi un capital speculativ instituţional.

„Dacă încercăm să desluşim potenţiale indicii despre dinamica burselor americane în sens larg, am putea considera că, temporar, efervescenţa acţiunilor speculative ar fi un indicator de oboseală a tendinţelor asociate tehnologiei şi AI, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România. În sesiunea de marţi, a fost uneori vizibil fenomenul mişcării inverse a acţiunilor masive din zona cipurilor şi tehnologiei şi a titlurilor GME şi altor nume ultra-speculative. În 2021, trendul favorabil al S&P500 a continuat, însă, în paralel cu retragerea capitalul dinspre domeniul acţiunilor „meme”, pentru câteva săptămâni. De data aceasta, bursele aflate în zona de maxim record, inflaţia şi situaţia geopolitică induc riscuri suplimentare. Cu toate acestea, balanţa istorică înclină net înspre motoarele tradiţionale ale pieţei, iar speculatorii pe GME au nevoie de o agilitate ieşită din comun pentru a evita să rămână captivi financiar după ce raţiunea va reveni la cârmă”, punctează Claudiu Cazacu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici