Adriana Săftoiu, despre legea spălării banilor: Afectează persoanele cu dizabilităţi sau condiţii medicale

Deputatul PNL Adriana Săftoiu, membru în Comisia pentru drepturile omului, a afirmat că PSD a reluat "fără ruşine" votul asupra legii pentru combaterea spălării banilor, fără a se gândi că obligaţia ONG-urilor de a raporta beneficiarul real afectează persoanele cu dizabilităţi sau probleme medicale.

1147 afișări
Imaginea articolului Adriana Săftoiu, despre legea spălării banilor: Afectează persoanele cu dizabilităţi sau condiţii medicale

Săftoiu, despre legea spălării banilor: Afectează persoanele cu dizabilităţi sau condiţii medicale

"Astăzi, PSD a votat până când a ieşit cum a vrut. Fără nici o ruşine, PSD a reluat votul la Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, după ce legea a fost respinsă în urma votului PNL, USR, PMP si UDMR. Şi, buimăcit că i s-a întâmplat aşa ceva, se trezeşte PSD că nu s-au înregistrat toate voturile PSD (vezi, Doamne, nu s-au înregistrat toate voturile celor aflaţi în sală deşi votul e electronic, s-a făcut vot de verificare la început si nimeni nu a reclamat că are vreo problemă) şi propune reluarea votului", a declarat Adriana Săftoiu, într-o postare miercuri pe Facebook.

Deputatul liberal citează Federaţia ONG pentru Servicii Sociale care arată că cei care vor fi afectaţi de prevederile Legii adoptate sunt cei care beneficiază de consiliere, de activităţi socio-medicale, educaţionale, inclusiv copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.

"Între timp îşi cheamă de pe holuri parlamentarii şi de data asta reuşesc, cu greu, să treacă legea care practic «plasează societatea civilă în aceeaşi categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc şi cu instituţiile bancare. Fără publicarea niciunei analize de risc, aşa cum recomandă standardele internaţionale în materie, ONG-urilor li se impun aşadar nişte obligaţii de raportare la care cu greu vor face faţă până şi instituţii puternice, care înregistrează profituri importante, precum băncile şi cazinourile. Legea introduce obligativitatea de a raporta beneficiarul real în termen de 30 de zile de când acesta este cunoscut; în caz de neconformare, organizaţia poate fi dizolvată. Caracterul excesiv nu este dat de obligaţia de raportare per se, ci de subiecţii acestei obligaţii: persoanele fizice care beneficiază de asistenţă, consiliere, ajutor, activităţi socio-medicale, educaţionale sau culturale, inclusiv copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau condiţii medicale pentru care au nevoie de ajutor»".

Legea privind combaterea spălării banilor a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, for decizional, după ce votul a fost reluat.

Reluarea votului a fost făcut la solicitarea liderului PSD din Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, care a invocat faptul că doi parlamentari aflaţi în sală au apărut la primul vot că nu au votat. După reluarea votului, s-au înregistrat 170 de voturi pentru, 70 contra şi o abtinere, proiectul fiind aprobat.

Potrivit raportului dat de comisiile reunite juridică şi de buget la legea de prevenire a spălării banilor, noţiunea de „beneficiar real” include în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor „persoanele fizice sau, în cazul în care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice în al căror interes principal asociaţia sau fundaţia a fost înfiinţată sau funcţionează”.

De asemenea, legea prevede că reprezintă „entităţi raportoare” fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

În ceea ce priveşte fundaţiile şi asociaţiile, a fost introdusă o excepţie de la obligativitatea raportării beneficiarilor reali pentru organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici