AFP: Piaţa imobiliară din România, dominată de speculaţii funciare şi interese politice

Frenezia imobiliară este în plină desfăşurare în România, terenuri de dimensiuni reduse fiind vândute la preţuri astronomice, în timp ce speculaţiile funciare şi interesele politice merg de multe ori mână în mână.

30 afișări
Imaginea articolului AFP: Piaţa imobiliară din România, dominată de speculaţii funciare şi interese politice

AFP: Piaţa imobiliară din România, dominată de speculaţii funciare şi interese politice

În Bucureşti metrul pătrat de teren variază între 300 euro, în cartierele periferice, şi 5.000 euro în zona rezidenţială Primăverii, fostul cartier al nomenclaturii comuniste.

Pe măsură ce terenurile în Capitală sunt din ce în ce mai rare, dezvoltatorii imobiliari îşi îndreaptă atenţia asupra comunelor limitrofe.

"În zona metropolitană sunt mult terenuri disponibile şi cu toate că preţurile au crescut, acestea sunt încă accesibile. Bucureştenii sunt încă reticenţi să se deplaseze înafara capitalei pe fondul deficienţelor de infrastructură, însă pentru dezvoltatori singura alegere este ieşirea din Bucureşti dacă intenţionează să construiască proiecte rezidenţiale mari", a declarat pentru AFP preşedinta Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu.

Această zonă este vizată de speculatorii imobiliari care văd o oportunitate de îmbogăţire în negocierea cu statul a despăgubirilor pentru exproprieri, în cadrul unor proiecte de utilitate publică.

Astfel, anunţul apropiatei construcţii a două şosele de centură, una în nordul şi una în sudul Bucureştiului, şi a unei autostrăzi între Capitală şi Braşov au condus la explozia preţurilor în zonă.

Situată în nordul Bucureştiului, pe traseul viitoarei autostrăzi, "Moara Vlăsiei a devenit teatrul unei veritabile bătălii pentru achiziţia de terenuri, acestea urcând în câteva luni de la 3 la 100 euro pe metrul pătrat", a explicat Ruxandra Cleciu.

Pe de altă parte, potrivit analiştior, afacerile imobiliare şi cele politice sunt din ce în ce mai legate, sociologul Cristian Pârvulescu, apreciind că "grupurile de interese imobiliare fac jocurile în campania pentru alegerile municipale", a căror primă rundă a avut loc duminică.

"Riscul există ca primarii aleşi în acest scrutin să fie marionetele acestor grupuri", a a spus Pârvulescu.

Comuna Ştefăneşti (la 30 km nord-est de Bucureşti) pare să ilustreze acestă tendinţă, conform zvonurilor cei doi candidaţi pentru primărie nu au ezitat să cumpere voturi pentru a-şi asigura victoria, provocând busculade fără precedent între susţinătorii lor în ziua votului.

În joc este un teren de 300 de hectare, evaluat la 300 milioane euro, situat în apriopierea viitoarei autostrăzi şi a două ansambluri rezidenţiale, dezvoltate de compania spaniolă Fadesa şi cea turcă Opus Project şi estimate în total la aproape 2 miliarde euro.

Acestă febră imobiliară a cuprins de asemenea alte mari oraşe, Timişoara (vest) şi Cluj-Napoca (nord-vest) de exemplu, ale căror comune limitrofe au cunoscut un adevărat boom stimulat de interesul dezvoltatorilor imobiliari şi al invesitorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici