ANAF: Reforma agenţiei nu se poate finaliza din poziţia de "rudă săracă" a Ministerului Finanţelor

Reforma ANAF nu se poate finaliza din poziţia de "rudă săracă" a Ministerului Finanţelor Publice, a avertizat, miercuri, şeful agenţiei, Gelu Ştefan Diaconu, adăugînd că pentru a susţine schimbarea profundă a instituţiei a propus premierului un board de specialişti după modelul Fiscului din SUA.

1128 afișări
Imaginea articolului ANAF: Reforma agenţiei nu se poate finaliza din poziţia de "rudă săracă" a Ministerului Finanţelor

Gelu Stefan Diaconu (Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Cine cunoaşte cu adevărat ce înseamnă activitatea ANAF ştie că ANAF nu poate finaliza această reformă din poziţia de rudă săracă a Ministerului Finanţelor Publice, aflată la discreţia decizională a funcţionarilor din minister", afirmă Diaconu într-un comunicat de presă transmis de Agenţia de Administrare Fiscală (ANAF).

Schimbarea profundă a instituţiei nu poate avea loc în condiţiile în care ANAF depinde de prea multe ori de bunăvoinţa şi interesele unor instituţii precum Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, atunci când vine vorba de avizările necesare în cadrul procesului de restructurare sau îşi iroseşte resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicată prea mult în activităţile de control, fapt constatat şi certificat inclusiv de misiunea FMI din august, avertizează şeful ANAF.

"Ieri (marţi, n.r.), i-am propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, în afara condiţionalităţilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral. De aceea, propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialişti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care îl vom adapta, fireşte, cadrului legislativ autohton şi care va coordona politicile şi strategia ANAF, în locul unei singure persoane, respectiv în locul preşedintelui ANAF. Pentru a finaliza reforma profundă a instituţiei pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, în aprilie 2013, consider că această soluţie de management, care distanţează ANAF de posibilele influenţe poltice, este singura variantă reală şi profesionistă", afirmă Diaconu.

Potrivit acestuia, ANAF a ţinut cont în alegerea acestei soluţii de mai multe documente, printre care raportul anual "Tax administration 2015" al OCDE, raportul de asistenţă tehnică al misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistenţă al Băncii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizării ANAF precum şi blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.

Fără o autonomie instituţională sporită, reforma ANAF care înseamnă în primul rând transformarea într-un adevărat partener al mediului de afaceri şi nu doar o simplă unealtă de adus bani la buget, nu poate fi implementată până la capăt, a spus el.

"Sper că acest proiect va beneficia de întreg sprijinul factorilor decidenţi şi va fi implementat cât mai curând, în condiţiile în care cei mai buni specialişti ai noştri se apropie de finalizarea redactării proiectului ce va fi supus unor analize şi rafinări ulterioare. Mai multe detalii vom oferi după finalizarea proiectului", a afirmat Diaconu.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că doreşte înfiinţarea unui "board al ANAF" care să asigure implementarea politicilor bugetare, precizând că vrea să continue modernizarea agenţíei.

"Am discutat cu ministrul de Finanţe şi cu preşedintele ANAF, în colaborare cu partenerii noştri internaţionali FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi vreau să mergem mai departe pe zona de restructurare şi de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală", a declarat prim-ministrul.

În acelaşi context, Ponta a precizat că vrea să adopte un model de reorganizare al ANAF folosit de Statele Unite ale Americii şi ţări europene.

"Prin reorganiarea ANAF, ca instituţie de sine stătătoare, vreau să mergem pe un model pe care îl folosec Statele Unite ale Americii şi alte ţări europene de a avea un board al ANAF numit de către Guvern, Parlament, Preşedinte cu un tip de stabilitate, care să asigure implementarea politicilor bugetare. Este un pas în continare spre modernizare", a arătat premierul, adăugând că România este "capabilă" să încaseze, la buget, sume mai mari având taxe mai mici şi să fie 'competitivă faţă de ţările din regiune" prin creşterea exportului şi prin creşterea competitivităţii.

Totodată, premierul a declarat că îşi doreşte ca prin reorganizarea şi modernizarea ANAF să se ajungă ca rambursarea TVA să se facă în maximum 15 zile, faţă de 45 de zile cât este în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici