ANALIZĂ: Bugetul apărării, 2% din PIB, nu a influenţat major rezultatele companiilor din domeniu

Turbomecanica a înregistrat un profit în creştere substanţială, dar alte companii din domeniul apărării au înregistrat scăderi ale profitului în 2017, an în care bugetul apărării a fost, pentru prima dată, de 2% din PIB, arată o analiză a companiei de brokeraj Tradeville.

660 afişări

Imaginea articolului ANALIZĂ: Bugetul apărării, 2% din PIB, nu a influenţat major rezultatele companiilor din domeniu

ANALIZĂ: Bugetul apărării, 2% din PIB, nu a influenţat major rezultatele companiilor din domeniu

Pentru prima data, bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost de 2% din Produsul Intern Brut, iar în 2018 se va menţine această alocare, ceea ce înseamnă că programele majore de înzestrare vor continua. „În acest context, merită să înţelegem mai bine performanţă financiară a principalelor companii româneşti de apărare în 2017”, notează Tradeville.

Turbomecanica a raportat un profit net preliminar de 14,6 milioane lei, în creştere cu 35% faţă de profitul obţinut în 2016. „Suntem de părere că Planul de înzestrare a armatei şi-a pus amprenta asupra cifrei de afaceri a companiei, această majorându-se cu 21,3% la 100,7 milioane de lei. Cheltuielile de exploatare au înregistrat la rândul lor o creştere de 36%, că urmare a creşterii volumului de afaceri”, arată analiza.

Aerostar Bacău a raportat un profit net preliminar de 53 milioane lei, în scădere cu 5,84% faţă de rezultatul aferent anului 2016. Deşi compania a pus în aplicare programe de investiţii pentru dezvoltarea activităţii, volumul de afaceri s-a diminuat cu 4,5% la 340,17 milioane lei, faţă de anul anterior, singurul element din structură veniturilor ce a prezentat o majorare de 173% la 10 milioane lei fiind “Veniturile aferente stocurilor de produse finite şi de producţie în curs de executie”. La nivelul cheltuielilor operaţionale ARS a înregistrat o diminuare a acestora de 1,7% la 295,3 milioane lei, evoluţia cheltuielilor fiind determinată de reducerea cheltuielilor cu provizioanele cu 93% şi a cheltuielilor cu prestaţiile externe cu 25%. Deşi volumul de afaceri s-a diminuat, cheltuielile cu materialele s-au majorat cu 1,4% la 128 milioane lei, creşterea fiind influenţată de aprecierea cotaţiilor aluminiului pe pieţele internaţionale, la nivel general compania înregistrând un rezultat operaţional de 60,1 milioane lei, în scădere cu 7%. În bază rezultatelor anuale preliminare, ARS propune un dividend brut pe acţiune de 0,094 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 2% la închiderea din 23 februarie 2018.

IAR Ghimbav, companie în cadrul căreia statul român deţine o participaţie de 64% a raportat un profit net preliminar de 11 milioane lei, în scădere cu 10% faţă de rezultatul din anul precedent. În anul 2017, volumul de afaceri al companiei a crescut cu aproximativ 21% la 185 milioane lei, evoluţia cifrei de afaceri fiind determinată de noile contracte semnate din cadrul proiectelor de înzestrare a armatei. Cheltuielile de exploatare totale s-au majorat cu 18,7% la 171 milioane lei, fiind determinate de creşterea cheltuielilor cu materiile prime şi materiale cu 47%, la 134 milioane lei, ca urmare a intensificării volumului de afaceri. Deşi IARV a obţinut un rezultat operaţional în valoare de 16,4 milioane lei, în creştere cu 4,4% faţă de perioadă anterioară, profitul net a fost influenţat negativ de înregistrarea unui rezultat financiar de 550.000 lei, în scădere cu 78% faţă de 2016.

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
APARARE ,
BURSĂ ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.