Arabii investesc în Georgia, ignorând criza şi instabilitatea politică

Mai multe uzine georgiene, abandonate şi aflate în ruină, victime involuntare ale destrămării URSS, sunt readuse la viaţă de investitorii arabi care se aventurează în această fostă republică sovietică în pofida crizei şi a instabilităţii politice.

28 afișări
Imaginea articolului Arabii investesc în Georgia, ignorând criza şi instabilitatea politică

Arabii investesc în Georgia, ignorând criza şi instabilitatea politică (Imagine: www.globalsecurity.org)

"Într-un an şi jumătate, vor lucra aici 3.000 de persoane", asigură întreprinzătorul Mohammed Refat, în timp ce supraveghează lucrările de renovare într-o veche uzină de automobile din oraşul Kutaisi (vestul Georgiei).

Compania egipteană Fresh, al cărei vicepreşedinte este Refat, se pregăteşte să investească 1,2 miliarde de dolari (860 de milioane de euro) pentru a transforma halele uzinei, care adăposteau altădată 20.000 de oameni, în ateliere de asamblat utilaje menajere.

Filiala locală a companiei Fresh va fi inaugurată în colaborare cu un partener georgian, iar producţia urmează să înceapă în luna august.

Fresh face parte dintr-un grup de companii arabe care se aventurează în Georgia, sfidând criza economică globală şi instabilitatea politică din această fostă republică sovietică, deşi a fost în mai puţin de un an teatrul unui război cu Rusia şi a două luni de manifestaţii ale opoziţiei.

Guvernul recunoaşte că aceste două crize au afectat încrederea investitorilor şi se aşteaptă în acest an la o scădere de 1,5 la sută a Produsului Intern Brut.

Volumul investiţiilor străine directe în Georgia a scăzut cu aproximativ 80 la sută în primul trimestru din 2009, în raport cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 89,4 milioane de euro, potrivit statisticilor oficiale.

Peste 40 la sută din această sumă a fost adusă de Emiratele Arabe Unite (EAU), primul investitor străin din Georgia.

Autoritatea de Investiţii Ras Al Khaimah (RAKIA), agenţia guvernamentală responsabilă cu promovarea investiţiilor, a anunţat în luna februarie proiecte de investiţii în valoare de aproape 1,4 miliarde de euro în Georgia pentru următorii cinci ani.

Alte companii din EAU, printre care Abu Dhabi Group şi Vtel Holdings, cu sediul în Dubai, şi-au manifestat şi ele intenţia de a investi mai multe milioane de dolari în Georgia.

Ele apreciază în primul rând poziţia geografică a acestei foste republici sovietice, explică Refat. Situată la intersecţia dintre Europa, Asia şi Orientul Mijlociu, Georgia este locul ideal pentru exporturi, subliniază el.

În plus, proiectul de la Kutaisi trebuie să primească statutul de zonă industrială specială, ceea ce va permite companiei Fresh, precum şi altor companii, să beneficieze de excepţii de la plata de impozite, taxe şi drepturi vamale pentru exporturi.

Locuitorii din zonă întâmpină cu entuziasm proiectele Fresh.

"Oamenii de aici vor să lucreze, dar nu au unde", spune şomerul Guia Djordjoliani. "Nu va mai fi niciodată ca în epoca sovietică, dar sper că acest proiect se va realiza, deoarece mai multe mii de locuri de muncă vor schimba viaţa multor oameni".

Afluenţa investitorilor arabi generează şi controverse, unii experţi observând caracterul opac al capitalurilor investite şi estimând că volumul lor ar putea fi exagerat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici