Asociaţia analiştilor financiari anticipează un curs de peste 5 lei/euro în următoarele 12 luni

  • Peste 93% dintre analiştii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.
  • Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653 lei/euro, în timp ce pentru 12 luni cursul mediu prognozat este 5,0183 lei/euro.
287 afișări
Imaginea articolului Asociaţia analiştilor financiari anticipează un curs de peste 5 lei/euro în următoarele 12 luni

Asociaţia analiştilor financiari anticipează un curs de peste 5 lei/euro în următoarele 12 luni

Peste 93% dintre analiştii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, nefiind înregistrat niciun răspuns de apreciere. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653 lei/euro, în timp ce pentru 12 luni cursul mediu prognozat este 5,0183 lei/euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (faţă de aceeaşi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte).

“Indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime post- criză Covid-19. Această evoluţie este consistentă cu majorarea anticipaţiilor de creştere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă, creşterea cererii interne, combinată cu factorii externi va conduce şi la majorarea ratei inflaţiei”, declară Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

De asemenea, componentă de condiţii curente a indicatorului a crescut cu 19,5 puncte faţă de luna anterioară.

Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2022/iunie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,75%, dar niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni.

Este de remarcat faptul că 84% din participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei. De asemenea, 60% dintre participanţi anticipează majorarea preţurilor imobiliarelor de tip rezidenţial (cel mai ridicat procent din ultimul an).

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna mai 2021 relevă că durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (peste 65%) anticipează că acesta se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar 22% din respondenţi anticipează impactul până în trimestrul IV al anului 2022.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 6,4%. În termeni reali, creşterea PIB în anul 2021 este estimată la o valoare medie de 6,1%. Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%, iar orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de aproape 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici