Boc: Niciun leu acordat în prezent nu va fi tăiat, drepturile pe 2012 vor fi decise prin buget

Strategia fiscală a fost convenită cu UE şi FMI şi "niciun leu" nu va fi tăiat din ce este achitat în prezent, urmând însă ca prin legea bugetului pe 2012 şi în funcţie de evoluţiile pieţelor internaţionale, să fie stabilit ce drepturi vor fi acordate anul viitor, a declarat premierul Emil Boc.

526 afișări
Imaginea articolului Boc: Niciun leu acordat în prezent nu va fi tăiat, drepturile pe 2012 vor fi decise prin buget

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte Strategia bugetară, acesta este în concordanţă cu angajamentele României în raport cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi nu taie niciun leu din ce primesc azi bugetarii şi pensionarii. Drepturile concrete pentru 2012 vor fi stabilite prin legea bugetului şi legea salarizării", a spus Boc, aflat în China.

El a arătat astfel că Guvernul va stabili concret în perioada următoare, în funcţie de evoluţia economiei internaţionale şi de nivelul creşterii economice interne, politica salarială pentru anul viitor, dar "ţinând cont de această strategie".

"Nu se taie niciun leu din drepturile care se plătesc astăzi şi se aşteaptă prognoza concretă pentru 2012 legată de evoluţiile economice internaţionale şi încasările la buget", a conchis Boc.

Ministerul Finanţelor a publicat joi după-amiaza Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014, document care include toate informaţiile prezentate anterior de MEDIAFAX privind sistarea până a 2014 a tichetelor de masă, angajărilor în sistemul public şi blocarea unor majorări ale unor pensii.

În forma prezentată de Ministerul Finanţelor, strategia prevede de asemenea că Guvernul va sista până în anul 2014 acordarea tichetelor de masă, cadou şi de vacanţă pentru angajaţii din instituţiile publice, va bloca acordarea de premii pentru bugetari şi va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate în afara timpului normal de lucru.

Guvernul va amâna cu doi ani, până în 2014, şi termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB, justificând că alocarea fondurilor la acest nivel impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 şi 2013.

Guvernul va bloca până în anul 2014 şi majorarea unor pensii, programată prin Legea pensiilor să fie aplicată anul viitor, motivând că lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creşte deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat şi poate avea consecinţe grave în plata drepturilor sociale

Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern şi intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieşite la pensie în acest an le va fi aplicat la rândul lor un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.

Ambele majorări de pensii erau programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici