Ce sumă vor avea IMM-urile la dispoziţie pentru investiţii de capital prin POR

IMM-urile româneşti vor avea la dispoziţie 85 de milioane de euro, după ce Ministerul Dezvoltării a semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI) un acord de finanţare cu o alocare de 59 de milioane de euro, la care se vor adăuga peste 25 de milioane de euro din resurse private administrate de FEI.

1648 afișări
Imaginea articolului Ce sumă vor avea IMM-urile la dispoziţie pentru investiţii de capital prin POR

IMM-urile vor avea la dispoziţie 85 de milioane de euro pentru investiţii de capital prin POR

„Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI) un acord de finanţare privind lansarea de noi fonduri de investiţii de capital („equity”), cu o alocare de 58,82 milioane de euro din Programul Operaţional Regional (POR). La acestea se pot adăuga peste 25 de milioane de euro din resurse private administrate de către FEI, astfel că până la 85 de milioane de euro vor fi disponibile IMM-urilor româneşti. Resursele vor fi preluate de către administratori de fond, selectaţi prin procedură deschisă şi transparentă, şi vor fi investite în întreprinderi aflate în stadiu de creştere, cu precădere din regiunile mai puţin dezvoltate ale României”, se arată într-un comunicat transmis miercuri.

În perioada de programare 2007-2013, România a alocat 225 de milioane de euro din POS CCE pentru instrumente de garantare, investiţii şi creditare subvenţionată prin iniţiativa JEREMIE, care au dus la finanţări de peste 680 de milioane de euro prin aproape 7.000 de noi credite subvenţionate, garanţii şi investiţii de capital. Resursele rambursate din JEREMIE vor fi utilizate tot pentru finanţarea întreprinderilor româneşti.

În noua perioadă de programare, MDRAPFE a alocat deja 100 de milioane de euro pentru iniţiativa pentru IMM (prin care se vor garanta credite de peste 500 de milioane de euro) şi aproape 60 de milioane de euro pentru afaceri inovative prin Programul Operaţional Competitivitate.

Fondul European de Investiţii (FEI), parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii, este o instituţie specializată în finanţarea de risc pentru IMM. FEI creează şi dezvoltă capital de risc şi capital de creştere, instrumente de garantare şi de microfinanţare, care vizează în mod specific acest segment de piaţă. La sfârşitul anului 2016, angajamentele FEI către fondurile de investiţii de capital se ridicau la peste 12 miliarde de euro, iar cele de garanţii şi securitizare la aproape 14 miliarde de euro.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale şi de investiţii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Programul are 11 axe prioritare (plus o axă de asistenţă tehnică), având în total o alocare estimată de 8,25 miliarde de euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro - contribuţia naţională.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici