Cel puţin 28 de unităţi militare din România utilizează echipamente de supraveghere fabricate de companii deţinute parţial de statul chinez

  • Radio Free Europe/ Radio Liberty (RFE/RL) dezvăluie că cel puţin 28 de facilităţi militare din România utilizează echipamente de supraveghere fabricate de Hikvision şi Dahua, companii parţial deţinute de stat din China.
  • În plus faţă de unităţile militare, echipamentul este folosit şi de sute de alte instituţii publice implicate în securitatea naţională din România, inclusiv Gărzile de Coastă şi Serviciul Român de Informaţii.
  • Preocupările legate de accesul la date şi vulnerabilitatea la hacking sunt ridicate, deşi Ministerul Apărării din România susţine legalitatea utilizării camerelor, menţinându-le deconectate de la internet pentru a asigura securitatea.
1165 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 28 de unităţi militare din România utilizează echipamente de supraveghere fabricate de companii deţinute parţial de statul chinez

Sursa foto: Facebook

O investigaţie realizată de RFE/RL a descoperit că echipamentele de supraveghere produse de Hikvision şi Dahua - două companii chineze parţial deţinute de stat - sunt folosite la cel puţin 28 de unităţi militare din România.

Printre acestea, o bază din sudul României, care găzduieşte sistemul terestru de apărare antirachetă Aegis Ashore al NATO, operat împreună cu armata americană, care foloseşte camerele de supraveghere Hikvision.

Pe lângă unităţile militare, RFE/RL a constatat că echipamentul este utilizat pe scară largă şi de sute de alte instituţii publice implicate în securitatea naţională din ţară, de la grăziile de coastă până la siturile operate de Serviciul Român de Informaţii.

Îngrijorările cu privire la accesul la date şi vulnerabilitatea la hacking nu sunt specifice doar Hikvision sau Dahua, dar ambele companii au primit interdicţii în Statele Unite, Marea Britanie şi Australia din cauza preocupărilor legate de modul în care sunt stocate datele, presupuse legături cu armata chineză şi rolul ambelor firme în sprijinirea represiunii Beijingului împotriva uigurilor şi altor minorităţi din Xinjiang.

Ambele mărci au, de asemenea, o istorie extensivă de vulnerabilităţi de securitate care le fac mai susceptibile la infiltrarea de către hackeri.

Într-un studiu publicat în 2021 de Ministerul Apărării al Lituaniei, s-au descoperit sute de vulnerabilităţi care i-au determinat să recomande să nu se folosească niciuna dintre mărci.

Au existat, de asemenea, mai multe defecte şi încălcări de-a lungul anilor care le-au făcut susceptibile la hackuri şi preluarea în mod remote (de la distanţă) a transmisiilor lor.

Există un dezbateri în curs de desfăşurare în întreaga lume occidentală cu privire la riscurile utilizării tehnologiei chineze în infrastructura critică.

Hikvision şi Dahua se numără printre principalii furnizori mondiali de sisteme de televiziune cu circuit închis şi sisteme de supraveghere şi produsele lor rămân populare în întreaga Europă şi nu există restricţii ale UE împotriva lor.

Atunci când a fost contactat Ministerul Apărării al României în legătură cu acest lucru, aceştia au declarat că folosirea camerelor este perfect legală şi că le menţin deconectate de la Internet pentru a asigura un nivel ridicat de securitate.

Într-adevăr, nu există nicio interdicţie în România şi menţinerea lor pe o reţea închisă poate limita multe dintre vulnerabilităţile găsite în camere.

Dar experţii din industria de supraveghere au spus că există în continuare riscuri ca echipamentul Hikvision şi Dahua să fie hackuit, chiar dacă nu este conectat la Internet.

Între timp, dezbaterea în România abia începe. Mai mulţi parlamentari au spus că doresc reguli mai stricte privind utilizarea tehnologiei chineze în siturile de securitate naţională şi intenţionează să ridice această problemă în parlament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici