Cele mai importante procente din 2011 pentru economia românească

0,5%. Aceasta este limita maximă a deficitului fiscal structural pe care şi-l va asuma România conform Pactului fiscal care va fi semnat între ţările Uniunii Europene. Deficitul structural este un deficit bugetar ajustat la creşterea economică. Conform FMI, deficitul bugetar structural al României ar fi de circa 0,1% în 2012, aferent unui deficit bugetar de 1,9% şI unei creşteri economice prognozate de 2%.

86 afișări
Imaginea articolului Cele mai importante procente din 2011 pentru economia românească

Cele mai importante procente din 2011 pentru economia românească (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

4%. Cu atât a scăzut comerţul cu amănuntul în primele 10 luni din 2011, continuând tendinţa din 2010 (-5%) şI 2009 (- 8,5%). Cumulat, aceasta înseamnă o scădere de 20% a consumului faţă de vârful din 2008. Întrebarea este dacă în 2012 comerţul cu amănuntul, care este cel mai important indicator al consumului populaţiei, îşI va reveni. Datele pe ultimele luni 2011 nu indică o oprire a scăderii.

5%. Acesta este noul prag al deţinerii maxime la SIF-uri (societăţile de investiţii financiare) , conform unei legi adoptate în Parlament aflate la promulgare la preşedintele Traian Băsescu. Există opinii că acest moment este pentru SIF-uri, care deţin numeroase active în companii româneşti, un aedvărat moment al privatizării, pentru că cei care deţin conducerea acestor societăţI ar fi fost numiţi cu influenţe politice.

6%. Noua dobândă de politică monetară a Băncii Naţionale după reducerea cu 0,25% din luna noiembrie a acestui an. Mişcarea a surprins analiştii, fiind efectuată într-o perioadă când pieţele periferice cum este România erau considerate fragile ca urmare a extinderii crizei datoriilor suverane din zona euro. Din punctul de vedere al inflaţiei însă, aflată spre minime istorice aproape de 3% ca urmare a recoltei agricole abundente, dobânda mai poate scădea.

Citeşte mai multe despre cele mai importante procente din 2011 pentru economia românească pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici