Compania petrolieră Rosneft ar putea detrona gigantul Gazprom şi ajunge "perla" energiei din Rusia

Cele două mari companii de energie din Rusia, Gazprom şi Rosneft, sunt în pragul unui schimb istoric de poziţie, care ar putea destabiliza balanţa puterii în cadrul Kremlinului, scrie Bloomberg.

1678 afișări
Imaginea articolului Compania petrolieră Rosneft ar putea detrona gigantul Gazprom şi ajunge "perla" energiei din Rusia

Compania petrolieră Rosneft ar putea detrona gigantul Gazprom şi ajunge "perla" energiei din Rusia (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale, valorează cu doar 2,6 miliarde mai mult decât Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia. Diferenţa dintre cele două companii s-a diminuat dramatic faţă de 2008, când era de peste 250 de miliarde de dolari. Analiştii avertizează că dacă Gazprom va rămâne pe acelaşi trend descendent şi valoarea de piaţă a companiei va continua să scadă, diferenţa de 2,6 miliarde va dispărea de tot.

”Rosneft ar putea ajunge din urmă Gazprom ca valoare de piaţă anul acesta”, a spus Andrey Polischuk, un analist de la Raiffeisen Bank din Moscova. Exportatorul rus de gaze naturale se luptă cu o competiţie crescută şi cu cele mai scăzute preţuri din ultimii 10 ani pe principalele pieţe europene, dar şi cu proiecte începute pentru noi gazoducte, care valorează miliarde de dolari, a adăugat Polischuk.

De la venirea la putere a preşedintelui rus Vladimir Putin în 1999, el a folosit gazul şi petrolul ca principale unelte pentru reconstrucţia ţării după prăbuşirea din anii ’90. În acest proces, companiile de energie de stat Gazprom şi Rosneft au ajuns în centrul economiei şi al sistemului politic din Rusia.

Taxele şi impozitele plătite de cei doi mari contribuabili reprezintă aproape 30% din bugetul Rusiei, conform Bloomberg. În fiecare an cei doi giganţi din energie cheltuei miliarde de dolari pe conducte, porturi, transport, foraje şi alte servicii care propulsează industria din Rusia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici