Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Chiriţoiu: Comparatorul preţurilor va fi introdus, indiferent ce vor retailerii - VIDEO

Comparatorul preţurilor va fi implementat la un moment dat, indiferent dacă marile lanţuri de retail vor sau nu, a declarat joi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la conferinţa Mediafax Talks about Competition.

654 afișări

"Ceva de genul acesta tot va apărea, în multe ţări din Uniunea Europeană există, proiecte chiar generate de sectorul privat. În mod normal, aşa ceva ar trebui să fie la Protecţia Consumatorilor. Avem oricum o mişcare europeană privind comparaţia preţurilor. Are o logică ideea asta, de a da informaţii consumatorilor, că vreţi voi sau nu tot să vină", a spus Chiriţoiu, adresându-i-se lui Adrian Manolache, reprezentant al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Manolache a spus în conferinţă că în cazul acestui proiect de creare a unui comparator de preţuri sunt multe întrebări care nu au încă un răspuns.

"Întrebarea este dacă nu cumva acest intrument va avea efecte perverse, precum coluziunea (înţelegere secretă între două părţi, în defavoarea alteia, n.r.). Ce ni s-a demonstrat din 2010 încoace este că este o bună intenţie. (...) Cum o gândim? La nivel de lanţ de magazine? (...) Trebuie să investim foarte multe resurse, întrebare e cine le investeşte? (...) De principiu, nu ne opunem acestui proiect, dar ştim cu toţii că uneori bunele intenţii pot duce la situaţii nedorite" a spus Manolache.

Chiriţoiu i-a replicat că "nimeni nu vrea să vină cu o chestie absurdă" şi a adăugat că, în opinia lui, cel puţin la început ar trebui ca statul să se implice în crearea acestui instrument.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a promis că va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) pe această temă.

La finalul anului trecut, guvernul a aprobat un memorandum privind înfiinţarea unui sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum. Obiectivele proiectului sunt, pe de-o parte, oferirea posibilităţii consumatorilor de a compara preţurile din magazine, optând astfel pentru cele mai mici preţuri, şi pe de altă parte scăderea preţurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine.

Din Asociaţia Marilor Reţele Comerciale fac parte Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach şi Mobexpert.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici