Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Chiriţoiu: Suprareglementarea vine şi din faptul că funcţionarii publici nu prea înţeleg economie

Excesele de reglementare sunt cauzate şi de slaba pregătire a administraţiei publice, funcţionarii din ministere având probleme de înţelegere a economiei, că pieţele funcţionează şi că reglementarea nu înseamnă înlocuirea pieţelor, afirmă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

455 afișări

"Suprareglementarea în parte vine din natura administraţiei publice, sau chiar din slaba pregătire a administraţiei publice. Funcţionarii publici nu prea înţeleg economie. Faptul că pieţele funcţionează bine, că poţi doar să le mai reglementezi, dar nu să le înlocuieşti, depăşeşte nivelul de pregătire al funcţionarilor din ministere", a spus Chiriţoiu la conferinţa Mediafax Talks about Competition.

El a arătat că trebuie îmbunătăţită şi pregătirea funcţionarilor care aplică reglementările.

Chiriţoiu a spus că împreună cu OECD se va derula anul viitor un studiu pe sectoarele transporturi de marfă, materiale de construcţii şi procesare alimente, prin care se va analiza toată legislaţia cu scopul de a veni cu propuneri de liberalizare.

"Vor fi nişte intervenţii legislative care se aşteaptă să aducă câştiguri în aceste pieţe (...) Trebuie să terminăm exerciţiul ăsta până la finele anului viitor, ca să avem schimbările până în anul electoral 2016. Mereu când sunt ani electorali ai dificultăţi să promovezi ceva", a completat Chiriţoiu.

El a arătat că un exerciţiu similar a fost realizat anul trecut în Grecia şi a adus câştiguri de miliarde de euro pentru industriile care au făcut obiectul liberalizărilor.

Referindu-se la echilibrul necesar între politica de reglementare şi piaţă, nevoile consumatorilor şi cele ale mediului de business, reprezentantul firmei de avocatură Kinstellar a afirmat că în anumite cazuri acesta nu este respectat.

"Uneori acest echilibru este realizat, dar în alte ocazii noi observăm o tendinţă pentru suprareglementare şi intervenţie mai mult decât ar fi necesar", a spus Iustinian Captariu, managing associate la firma Kinstellar.

El a adăugat că uneori nu se intervine direct în pârghiile Consiliului Concurenţei, ci se fac propuneri legislative, ajungându-se ca în anumite domenii unele reguli să sune foarte bine, dar după implementare să genereze rezultate absurde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici