Cursul a atins un maxim istoric, 4,3257 lei/euro

Cursul de referinţă publicat luni de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 4,49 bani, la 4,3257 lei/euro, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice europene, în condiţiile privind majorarea TVA de la 19% la 24% şi incertitudinile legate de acordul cu FMI.

35 afișări
Imaginea articolului Cursul a atins un maxim istoric, 4,3257 lei/euro

Cursul a atins un maxim istoric, 4,3257 lei/euro (Imagine: Doru_Nica/Mediafax Foto)

Cea mai ridicată cotaţie de până acum, de 4,3127 lei/euro, a fost publicată de BNR la 22 ianuarie 2009.

Banca centrală a anunţat vineri o referinţă de 4,2808 lei/euro.

În raport cu moneda americană, BNR a anunţat un curs de 3,4996 lei/euro, cu 0,85 bani peste nivelul anterior.

"Este o nebuloasă momentan, nu se ştie când o să vină banii, având în vedere că şedinţa FMI privind acordul cu România a fost amânată pe termen nedefinit. În plus, nici pe plan extern lucrurile nu arată bine, iar piaţa futures din SUA indică noi scăderi pe burse", a declarat pentru MEDIAFAX Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.

Pe piaţa interbancară, cotaţiile au ajuns până la un maxim de 4,3300-4,3330 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2009. Potrivit dealerilor, clienţii comerciali sunt îngrijoraţi după ce directorul BNR Eugen Rădulescu a declarat că paritatea ar putea ajunge "în bălării", până la 5-6 lei pentru un euro.

Leul a început să se deprecieze încă din debutul şedinţei, pe fondul unor ordine reduse de cumpărare de euro realizate de clienţii comerciali. Primele schimburi s-au realizat la 4,2750 - 4,2800 lei/euro, uşor mai sus faţă de închiderea de vineri, de 4,2730 - 4,2750 lei/euro.

Analistul ING Bank Vlad Muscalu apreciază, într-un raport trasmis luni, că BNR ar putea permite leului să se deprecieze, menţionând o creştere treptată a cursului până la 4,35 lei/euro, deoarece intervenţiile valutare duc adesea la creşterea ratelor de dobândă.

Tensiunile politice s-au resimţit şi pe piaţa monetară, iar băncile au afişat dobânzi de 5,84 - 6,34% pentru depozitele cu scadenţa la o zi, de la 5,23 - 5,73% cât erau vineri, iar ratele pentru plasamentele la o săptămână au urcat de la 5,81 - 6,31% la 6,24 - 6,39%.

Guvernul a decis sâmbătă să crească TVA de la 19% la 24%.

Decizia a fost agreată cu FMI, potrivit ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Fondul a amânat reuniunea board-ului instituţiei în care va fi analizat acordul stand-by cu România, programată iniţial pentru luni. Vlădescu susţine că România va primi tranşa de la FMI joi sau vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici