Economist de top: Germania este "omul bolnav al Europei"

Germania este din nou "omul bolnav al Europei", potrivit lui Hans-Werner Sinn, preşedinte emerit al institutului Ifo, iar provocările pe care le ridică, în special în ceea ce priveşte strategia energetică a ţării, ar putea fi în beneficiul partidelor de dreapta din ce în ce mai populare, conform CNBC.

1488 afișări
Imaginea articolului Economist de top: Germania este "omul bolnav al Europei"

Economist de top: Germania este "omul bolnav al Europei"

Porecla de "omul bolnav al Europei" a reapărut în ultimele săptămâni, în condiţiile în care producţia manufacturieră continuă să se clatine în cea mai mare economie din regiune, iar ţara se confruntă cu preţurile ridicate ale energiei. Eticheta a fost folosită iniţial pentru a descrie economia germană în 1998, în timp ce aceasta se confrunta cu provocările costisitoare ale unei economii post-reunificare.

"Nu este un fenomen pe termen scurt", a declarat Sinn pentru Steve Sedgwick de la CNBC, în cadrul Forumului Ambrosetti din Italia.

"Are legătură cu industria auto, care este inima industriei germane şi multe lucruri depind de aceasta", a spus el. Automobilele au fost principalul produs de export al Germaniei anul trecut, reprezentând 15,6% din valoarea bunurilor vândute în străinătate, arată datele biroului federal de statistică.

Germania a raportat un deficit de comerţ exterior pentru prima dată în ultimele decenii în mai 2022, în valoare totală de 1 miliard de euro (1,03 miliarde de dolari). Ţara trecuse pentru scurt timp de la un excedent comercial la a importa mai mult decât exportă.

De atunci, Germania a revenit la un excedent comercial, care a ajuns la 18,7 miliarde de euro în iunie 2023, potrivit biroului federal de statistică, dar exporturile rămân slabe.

Sinn a declarat că îndoielile investitorilor cu privire la fezabilitatea obiectivelor de sustenabilitate ale Germaniei contribuie, de asemenea, la descrierea ţării ca fiind "omul bolnav al Europei".

Un obiectiv aflat în prezent în vizorul guvernului german este acela de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2045. Aceste planuri au fost puse în evidenţă în momentul în care Europa a căutat să se detaşeze de livrările de gaze ruseşti, după invazia la scară largă a Kremlinului în Ucraina, iar preţurile au crescut vertiginos.

CITEŞTE MAI MULT PE ZF

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici