Euro va coborî sub pragul de 4 lei la finele anului viitor

Cursul valutar se va situa la finele acestui an la 4,33 lei/euro, dar va coborî la 3,97 lei/euro la sfârşitul anului viitor, în condiţiile în care rata medie se va reduce doar uşor, de la 4,29 la 4,27 lei/euro, potrivit raportului Economist Intelligence Unit (EIU) din luna noiembrie.

29 afișări
Imaginea articolului Euro va coborî sub pragul de 4 lei la finele anului viitor

Euro va coborî sub pragul de 4 lei la finele anului viitor (Imagine: Mediafax Foto)

Analiştii EIU estimează pentru 2011 un curs valutar de 3,97 lei/euro, similar celui prognozat pentru finele anului viitor, şi o rată medie de schimb de 4,12 lei/euro.

EIU previzionează că moneda naţională se va aprecia şi faţă de dolar, de la 2,93 lei/dolar la finele acestui an la 2,87 în decembrie 2010 şi 2,82 lei/dolar în 2011.

Cursul mediu de schimb leu/dolar va scădea constant în următorii ani, de la 3,07 lei/dolar în 2009 la 3 lei/dolar anul viitor şi la 2,95 lei/dolar în 2011.

Potrivit analiştilor EIU, rata inflaţiei va scădea la 3,8% la finele anului viitor şi la 3,3% în 2011, dar principale riscuri pentru această estimare sunt legate de cursul valutar şi de posibilitatea majorării TVA-ului în 2010.

"Leul s-a apreciat faţă de euro şi dolar înainte de criza politică din a doua jumătate a anului 2009, dar s-a depreciat ulterior spre 4,3 lei/euro. Leul se va confrunta cu presiuni suplimentare dacă criza politică se va prelungi şi dacă Guvernul nu reuşeşte să controleze cheltuielile publice în trimestrul al patrulea. BNR a anunţat că intervenţiile pe piaţa valutară vor fi prudente, ceea ce ar putea rezulta într-o volatilitate mai mare", se spune în raport.

În opinia experţilor EIU, atingerea ţintelor de inflaţie stabilite de BNR pentru 2009 şi 2010 va depinde într-o mare măsură de traiectoria leului în această perioadă.

Analiştii instituţiei consideră că o corecţie a leului, văzut o perioadă lungă de timp ca fiind supraapreciat, era de dorit, având în vedere temerile privind competitivitatea.

"Totuşi, bazându-ne pe estimările privind rata de echilibru, este posibil ca leul să fie în continuare supraevaluat în mod semnificativ. Posibilele probleme de competitivitate a României sunt legate de faptul că alte valute din regiune s-au depreciat substanţial în acest an", se mai arată în raport.

EIU notează că leul a scăzut la un minim istoric de 4,3 lei pe euro în luna februarie 2009, în pofida intervenţiilor BNR, dar s-a apreciat după ce România a anunţat un acord de finanţare cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă de aproape 20 miliarde de euro.

EIU consideră că deficitul de cont curent va urca de la 5% din PIB în 2009 la 5,04% anul viitor, pentru ca în 2011 să revină la nivelul din 2009.

Totodată, EIU se aşteaptă la o revenire modestă a creşterii economice în 2010, de 1%, după o contracţie estimată la 7,6% în acest an. :entru 2011, analiştii instituţiei prevăd un avans al :IB de 4%.

"Există încă riscuri ca recesiunea economică să fie mai adâncă şi mai prelungită decât scenariul nostru de bază, în special dacă măsuri suplimentare de austeritate sunt cerute în 2010 şi 2011 pentru reducerea deficitului bugetar în limita obiectivelor UE", se menţionează în raportul EIU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici