Eurostat: România are cele mai mici preţuri la gazele naturale pentru consumatorii casnici

România are cele mai mici preţuri la gazele naturale pentru consumatorii casnici, 3,2 euro per 100 kWh, cele mai mari preţuri fiind plătite de suedezi, 12 euro per 100 kWh, în primul semestru din 2017, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Eurostat.

386 afișări
Imaginea articolului Eurostat: România are cele mai mici preţuri la gazele naturale pentru consumatorii casnici

Eurostat: România are cele mai mici preţuri la gazele naturale pentru consumatorii casnici

Preţurile gazelor pentru consumatorii casnici au scăzut cu 6,3%, în medie, în Uniunea Europeană între primul semestru din 2016 şi primul semestru din 2017, ajungând la 5,8 euro per 100 kWh. România a înregistrat cele mai mici preţuri la gaze pentru gospodării în prima jumătate a acestui an (3,2 euro per 100 kWh), fiind urmată de Bulgaria (3,3 euro), Ungaria (3,5 euro), Croaţia (3,6 euro), Lituania (3,7 euro), Danemarca (8 euro) şi Suedia (12 euro). Preţul mediu al gazelor în UE a fost de 5,8 euro per 100 kWh.

În UE, preţurile la electricitate plătite de consumatorii casnici au scăzut între primul semestru din 2016 şi primul semestru al acestui an, la 20,4 euro per 100 kWh. Preţurile la electricitate pentru gospodării în prima jumătate din 2017 au variat între 10 euro per 100 kWh în Bulgaria până la peste 30 de euro per 100 kWh în Danemarca şi Germania.

Taxele şi impozitele în Uniunea Europeană au reprezentat aproape o treime (37%) din preţul electricităţii plătit de gospodării în prima jumătate a acestui an şi 26% din preţul gazelor.

În prima jumătate a anului, taxele şi impozitele au reprezentat cea mai mare contribuţie la preţul gazelor pentru consumatorii din Danemarca (55% din preţul gazelor pentru consumatori), Olanda (53%), România (47%) şi Suedia (44%). La polul opus, cele mai mici contribuţii din preţ au fost raportate în Marea Britanie (7%) şi Luxemburg (10%).

România se numără printre statele din UE unde preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici au scăzut între primul semestru din 2016 şi primul semestru de anul acesta. Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în Italia (11,2%), Croaţia (10,2%), Lituania (9,3%), Luxemburg (4,9%), Austria (4,1%), România (4,0%) şi Olanda (3,6%). În schimb, cele mai mari creşteri au fost raportate în Cipru (22%), Grecia (12,8%) şi Belgia (10%).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici