EXCLUSIV Vânzarea reţelei Profi este a cincea ca mărime în topul tranzacţiilor private din ultimii 15 ani. Cine este prima în clasament

Vânzarea reţelei de retail Profi, anunţată miercuri de Enterprise Investors, este a cincea ca mărime într-un top al tranzacţiilor private încheiate în România din anul 2000 până în prezent. Prima în clasament a fost Vodafone-Connex, urmată de KMG-Rompetrol şi de Banca Transilvania-Volksbank.

3083 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Vânzarea reţelei Profi este a cincea ca mărime în topul tranzacţiilor private din ultimii 15 ani. Cine este prima în clasament

EXCLUSIV Vânzarea reţelei Profi este a cincea ca mărime în topul tranzacţiilor private din ultimii 15 ani

Acţiunile Profi Rom Food, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, au fost vândute de Enterprise Investors către Mid Europa Partners, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 533 de milioane de euro. Această sumă plasează tranzacţia pe locul 5 în topul ultimilor 15 ani din punctul de vedere al transferurilor private (excluzând privatizările) şi pe locul 8 în clasamentul general (incluzînd privatizările).

Clasamentul tranzacţiilor private este dominat de contractul prin care Vodafone a cumpărat, în 2005, 79% din acţiunile companiei de telefonie Mobifon-Connex, pentru 1,9 miliarde de euro. Pe locul al doilea se clasează deal-ul prin care KazMunaiGaz a cumpărat 75% din Rompetrol Holding Group, în 2008, pentru 1,8 miliarde de euro, iar a treia tranzacţie privată ca mărime a fost preluarea, în 2015, a Volksbank România de către Banca Transilvania, pentru 711 milioane de euro.

Preluarea a 45% din UniCredit Ţiriac Bank, de către UniCredit Bank Austria, în 2015, completează clasamentul, valoarea tranzacţiei prin care omul de afaceri Ion Ţiriac a ieşit din acţionariatul UniCredit fiind estimată la 700 de milioane de euro.

Locul al cincilea este ocupat de tranzacţia Profi (533 de milioane de euro), următoarele poziţii din clasamentul transferurilor private fiind ocupate de preluarea acţiunilor BCR de la SIF-uri, de către Erste Bank Austria (400-440 de milioane de euro pentru un pachet total de 24%), preluarea a 23,36% din Orange de către France Telecom (404 milioane de euro) şi preluarea LiveRail România de către Facebook (394 de milioane de euro).

În clasamentul general, care ia în calcul şi marile privatizări, tranzacţia prin care Erste a cumpărat 65% din BCR (3,75 miliarde de euro) este pe primul loc, iar preluarea a 67,5% din acţiunile Electrica Muntenia Sud de către Enel (820 de milioane de euro) ocupă locul al patrulea.

Tranzacţia retailerului Profi, anunţată miercuri, este condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare de la autorităţi. „Această tranzacţie e cea mai mare realizată vreodată de un fond de private equity în România şi cea mai mare tranzacţie în domeniul retailului din istoria ţării”, au arătat reprezentanţii părţilor contractante, Enterprises Investors în calitate de vânzător şi Mid Europa Partners în calitate de cumpărător.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici