FMI a redus prognoza de creştere economică a Chinei şi a recomandat "măsuri decisive"

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus prognoza de creştere economică pentru China şi recomandă măsuri decisive pentru aşezarea economiei pe o direcţie sustenabilă.

385 afișări
Imaginea articolului FMI a redus prognoza de creştere economică a Chinei şi a recomandat "măsuri decisive"

FMI a redus prognoza de creştere economică a Chinei şi a recomandat "măsuri decisive" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Creşterea economică a Chinei va fi de 7,75% în acest an şi în 2014, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton, într-o conferinţă susţinută la Beijing după evaluarea anuală a economiei chineze, transmite Bloomberg.

În luna aprilie, FMI anticipa că economia Chinei avea să crească în acest an cu 8%, iar anul viitor cu 8,2%.

Lipton a lansat un avertisment cu privire la riscurile legate de creşterea creditării.

Premierul Li Keqiang, care a preluat funcţia în luna martie, pregăteşte măsuri care vor deschide mai mult economia către investiţii private şi va modifica sistemul de înregistrare a locuinţelor, care în prezent împiedică urbanizarea.

"În timp ce China are încă mult spaţiu de manevră şi are capacitatea financiară să menţină stabilitatea chiar şi în cazul unor şocuri adverse, marjele de siguranţă se restrâng şi este nevoie de un impuls decisiv spre reformă, pentru a controla vulnerabilităţile şi a aşeza economia pe o direcţie de creştere mai sustenabilă", a declarat Lipton la Beijing.

Totodată, oficialul FMI a afirmat că politica monetară şi politica fiscală a Chinei sunt "adecvate" şi nu este recomandată restrângerea creditării.

Lipton a adăugat că yuanul este "moderat subevaluat", reiterând opinia înaintată şi anul trecut de FMI. El a precizat că, în timp, va fi nevoie de aprecierea monedei chineze.

De asemenea, FMI consideră că sunt necesare progrese în privinţa reducerii controlului exercitat asupra dobânzilor şi ratei de schimb valutar.

Anul trecut, China a contestat opinia FMI privind yuanul, apreciind că moneda este "aproape de echilibru sau, cel mult, uşor subevaluată".

Yuanul a crescut în ultimul an cu 3,6% faţă de dolar, la un curs de 6,12 yuani/dolar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici