FMI: România se află pe o traiectorie clară către atingerea ţintelor fiscale

România se află pe o traiectorie clară către atingerea ţintelor fiscale, dar provocarea curentă este implementarea în întregime a reformelor şi menţinerea controlului cheltuielilor, astfel că devine crucială continuarea eforturilor în sănătate şi în ceea ce priveşte companiile de stat, potrivit FMI.

19 afișări
Imaginea articolului FMI: România se află pe o traiectorie clară către atingerea ţintelor fiscale

FMI: România se află pe o traiectorie clară către atingerea ţintelor fiscale (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"România se află acum pe o traiectorie clară către atingerea ţintelor fiscale pe termen scurt şi mediu. Provocarea curentă este de a implementa în întregime reformele aprobate şi de a menţine un control strâns pe cheltuieli pentru a fi siguri că parametrii bugetari sunt respectaţi. În acest sens, continuarea eforturilor este crucială în sectorul de sănătate şi al întreprinderilor de stat pentru ca presiunile pe cheltuieli să fie controlate", a declarat într-un comunicat John Lipsky, first deputy managing director în cadrul FMI.

El a menţionat că majorarea absorbţiei fondurilor de la Uniunea Europeană ar trebui să devină o prioritate de vârf pentru Guvern, iar eforturile privind îmbunătăţirea administrării taxelor ar trebui să continue.

Oficialul FMI a arătat, de asemenea, că ar trebui să aibă prioritate rezolvarea permanentă a problemei arieratelor.

Pe de altă parte, Lipsky a spus că politicile monetare şi financiare ale autorităţilor au fost în mod adecvat de prudente, ajutând la prezervarea stabilităţii financiare în faţa crizei financiare globale.

"Saltul ratei inflaţiei ca urmare a creşterii TVA este temporar, dar o precauţie continuă este necesară în estimarea perioadei şi spaţiului rămas pentru continuarea relaxării politicii monetare. Sistemul bancar rămâne lichid şi bine capitalizat, dar o continuă vigilenţă în supravegherea sectorului financiar este crucială pentru a asigura rezistenţa sectorului financiar împotriva creditelor neperformante în creştere şi a situaţiei regionale neliniştite", a mai spus Lipsky.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a şasea evaluare a acordului cu România şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va acorda cea de-a şaptea tranşă din împrumut, de 905 milioane euro, bani care vor fi viraţi, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici