Guvernul a aprobat rectificarea bugetului pe 2024. Cât primesc ministerele

Guvernul a aprobat luni o rectificare bugetară care să permită alocarea de fonduri suplimentare pentru asigurarea cheltuielilor obligatorii , transmite Ministerul Finanţelor.

Urmărește
3149 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat rectificarea bugetului pe 2024. Cât primesc ministerele

Guvernul a aprobat rectificarea bugetului pe 2024. Cât primesc ministerele

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, rectificarea a fost fundamentată pe o creştere a veniturilor bugetare prin măsuri de creştere a colectării veniturilor curente ale statului, digitalizarea ANAFşi implementarea modulelor antifraudă, care contribuie la conformarea voluntară şi creşterea eficienţei controalelor ANAF, cât şi măsurile instituite prin OUG 107/2024 privind amnistia fiscală, unde ANAF estimează încasări de 7,9 miliarde lei. De asemenea, se estimează o creştere a veniturilor aferente impozitului pe venit şi salarii, cât şi a contribuţiilor de asigurări sociale de peste 5,8 miliarde lei la nivelul bugetului general consolidat.

Bugetul pentru 2024 a fost construit în jurul investiţiilor esenţiale în infrastructură şi îmbunătăţirii marilor servicii publice, susţin reprezentanţii ministerului. Conform acestora, bugetul pentru investiţii la începutul anului a însumat aproximativ 120,1 miliarde lei, fiind anul cu cea mai mare pondere a investiţiilor în PIB. La şapte luni, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 56,99 miliarde lei, cu 46,4% mai mult decât anul trecut.

Prin alocările suplimentare din acest an, bugetul pentru dezvoltare şi investiţii, care include şi cofinanţările pentru programele regionale pentru fonduri europene, fondurile europene din politica de coeziune şi PNRR, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţei ajunge la o valoare totală record a bugetelor cumulate de 66,9 miliarde lei, comparativ cu 47,4 miliarde lei în anul 2023.

Ministerul Transporturilor primeşte suplimentar 5,4 miliarde lei pentru continuarea cofinanţării proiectelor de infrastructură finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii ajunge la 35,5 miliarde lei, cu 50% mai mare decât bugetul aferent anului 2023.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei ajunge la un buget de 18,3 miliarde lei, cu un plus de 88% comparativ cu bugetul anului 2023, respectiv 9,7 miliarde lei. Acest buget este destinat în cea mai mare parte continuării susţinerii proiectelor de investiţii din programele naţionale „Anghel Saligny”, PNDL 1 şi 2, precum şi programele Companiei Naţionale de Investiţii, la care se adaugă complementar programele cu finanţare din PNRR aferente acestuia: Valul Renovării şi de programele de susţinere a mobilităţii urbane.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene primeşte peste 3,3 miliarde lei pentru proiecte finantate din FEN (vouchere pentru persoanele defavorizate, sprijin educaţional pentru anul scolar 2024-2025, pentru copii defavorizaţi, prima didactică etc.).

Tot pentru investiţii sunt majorări şi la ministerele Finanţelor, Agriculturii şi Energiei, după cum urmează:

Ministerul Finanţelor primeşte suplimentar 14,3 miliarde pentru asigurarea cofinanţării pentru accesarea fondurilor europene pentru programele regionale (POR-uri 2021-2027), implementarea proiectelor de digitalizare ale MF şi schemele de ajutor de stat gestionate de MF (subvenţia dobânzilor la IMM Invest Plus, subvenţia accizei la motorină, schemele de ajutor de stat pentru investiţii - programul de industrializare).

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale primeşte suplimentar 4,4 miliarde pentru proiectele finanţate din fonduri europene.

În ceea ce priveşte Ministerul Energiei, se alocă suplimentar 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investiţii destinate productiei de energie din surse regenerabile.

De asemenea, sunt alocări suplimentare pentru marile servicii publice: se asigură peste 20 miliarde lei suplimentar pentru Casa Naţională de Sănătate şi Ministerul Educaţiei, rezultând astfel un plus de peste 40 miliarde lei pentru educaţie şi sănătate, comparativ cu bugetele anului 2023.

Bugetul CNAS se suplimentează cu 11,324 miliarde de lei, iar Ministerul Educaţiei 4,59 miliarde de lei.

Bugete majorate şi pentru creşterile salariale pentru personalul medical

Totodată, este prevăzut un sprijin suplimentar pentru autorităţile publice locale: se alocă suplimentar 2,7 miliarde lei pentru creşterile salariale aferente personalului medical, din domeniul asistenţei sociale şi auxiliar serviciilor medico-sociale, precum decontarea transportului pentru elevi si programul pentru şcoli.

Bugetele autorităţilor publice locale ajung astfel la un total de 29,5 miliarde lei, care includ cheltuielile medico-sociale şi decontării transportului pentru elevi, cât şi a programelor dedicate şcolilor.

Autorităţile publice locale vor beneficia de un buget de 1,2 miliarde lei pentru achitarea sumelor restante înregistrate în contabilitatea unităţilor adnimistrativ-teritoriale, inclusiv a insituţiilor publice finanţate integral sau parţial de la bugetul local şi a spitalelor publice din subordinea UAT-urilor, rezultate din relaţii cu: furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, inclusiv cei care prestează servicii publice de producere, transport şi distribuţie energie termică, precum şi plata contribuţiilor şi obligaţiilor faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurilor speciale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici