Guvernul american anchetează Motorola Solutions pentru acuzaţii de corupţie în Europa

Autorităţile SUA anchetează Motorola Solutions pentru presupusa plată a unor mite în Europa pentru a câştiga contracte, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situaţiei.

114 afișări
Imaginea articolului Guvernul american anchetează Motorola Solutions pentru acuzaţii de corupţie în Europa

Guvernul american anchetează Motorola Solutions pentru acuzaţii de corupţie în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Departamentul Justiţiei şi Comisia de reglementare a valorilor mobiliare (Securities and Exchange Commission, SEC) au cerut companiei informaţii privind tranzacţiile efectuate în ultimii doi ani în şapte ţări europene.

Guvernul american caută să demonstreze că Motorola Solutions, care produce staţii radio cu două căi pentru poliţie, pompieri şi alte instituţii publice, ar fi încălcat legislaţia care interzice practicile de corupţie pe plan internaţional, au afirmat sursele citate.

Legea respectivă interzice companiilor americane şi reprezentanţilor acestora să ofere mite oficialităţilor din alte ţări.

Contactat de WSJ, un purtător de cuvânt al Motorola Solutions a refuzat să comenteze informaţiile.

Ancheta a început în anul 2009, după ce compania a declanşat propria investigaţie internă privind încălcarea legilor împotriva mitei şi a alertat autorităţile americane, potrivit surselor WSJ.

Iniţial, ancheta internă s-a concentrat pe o "tranzacţie suspectă" din Turcia, însă guvernul SUA vizează afacerile din Europa, a arătat o altă sursă.

Motorola Solutions nu a primit încă vreo citaţie şi oferă informaţii în mod voluntar Departamentului Justiţiei şi SEC, a adăugat aceeaşi persoană.

Motorola Solutions a fost înfiinţată în ianuarie, când grupul Motorola s-a despărţit în două companii.

Cealaltă jumătate a grupului, Motorola Mobility Holdings, care vinde smartphone-uri şi echipamente de televiziune prin cablu digital, va fi preluată de Google pentru 12,5 miliarde de dolari în urma unui acord încheiat în august.

Două treimi din veniturile Motorola Solutions pentru anul trecut, adică 5,1 miliarde de dolari, reprezintă contracte cu guvernul american, potrivit raportului anual al companiei.

Vânzările din Europa au generat 16% din veniturile de anul trecut, în valoare totală de 7,9 miliarde de dolari.

Una dintre ramurile anchetei efectuate de autorităţile americane vizează relaţia de afaceri a companiei cu contele austriac Alfons Mensdorff-Pouilly, un influent lobbyst.

Autorităţile britanice l-au acuzat anul trecut pe Mensdorff-Pouilly într-o investigaţie de corupţie privind compania de apărare BAE Systems. El a fost acuzat de conspiraţie la efectuarea unor plăţi ilicite în favoarea BAE, pentru ca grupul să obţină contracte de vânzare a unor avioane de luptă către Cehia, Ungaria şi Austria.

Acesta a respins acuzaţiile, iar autorităţile britanice au închis dosarul în urma unei înţelegeri între Biroul britanic pentru Fraude Serioase, Departamentul Justiţiei din SUA şi BAE, în urma căreia grupul a plătit daune de 450 milioane de dolari.

Potrivit înţelegerii, BAE a pledat "vinovat" la conspiraţie în vederea săvârşirii de fals în declaraţie către guvernul american. În Marea Britanie, compania a pledat "vinovat" în privinţa rapoartelor inadecvate de contabilitate în privinţa unor plăţi efectuate în Tanzania.

Potrivit presei britanice, justiţia i-a plătit recent lui Mensdorff-Pouilly daune de 430.000 euro pentru că a petrecut o săptămână în arest.

În ancheta privind Motorola Solutions, autorităţile americane încearcă să determine dacă Mensdorff-Pouilly a plătit mite mai multor oficiali europeni pentru a obţine contracte pentru companie. Printre aceste contracte se numără modernizarea reţelelor austriece de comunicaţii destinate serviciilor de urgenţă, au afirmat sursele citate.

Din consorţiul care a câştigat contractul, în 2004, fac parte Motorola Solutions şi Alcatel-Lucent.

Avocatul lui Mensdorff-Pouilly a refuzat să comenteze informaţiile.

Un reprezentant al Ministerului de Interne din Austria, care a contractat serviciile, a refuzat de asemenea să facă declaraţii.

Departamentul Justiţiei din SUA şi SEC derulează de câţiva ani o campanie agresivă de aplicare a legislaţiei care interzice corupţia pe plan internaţional şi au efectuat un număr semnificativ de angajări la diviziile anticorupţie.

Amenzile penale instituite în 2009 şi 2010 în astfel de dosare au totalizat 2 miliarde de dolari, de la 11 milioane de dolari în 2004, notează WSJ.

Anterior, guvernul american a vizat industria telecomunicaţiilor în mai multe investigaţii anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici