Guvernul menţine obligaţia operatorilor jocurilor de noroc de a avea un sediu înregistrat în ţară

Guvernul a reglementat, miercuri, sistemul de organizare şi funcţionare a jocurilor de noroc, dar a decis să menţină obligaţia impusă operatorilor de a deţine un sediu înregistrat în România, justificând că astfel pot fi controlate mai eficient eventualele operaţiuni de spălare a banilor.

180 afișări
Imaginea articolului Guvernul menţine obligaţia operatorilor jocurilor de noroc de a avea un sediu înregistrat în ţară

Guvernul menţine obligaţia operatorilor jocurilor de noroc de a avea un sediu înregistrat în ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am reglementat piaţa jocurilor online, astfel încât aceastea să poată funcţiona şi să fie taxate în România", a spus secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi.

Conform hotării aprobate de Guvern, persoanele pasionate de jocuri de noroc vor putea paria online şi la firme înregistrate în România.

Legislaţia românească nu permite în prezent, dar nici nu interzice, jocurile online transfrontaliere, însă nu permitea organizarea jocurilor online de către companii din România.

Noile norme de reglementare dau posibilitatea organizării în România de jocuri de noroc prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, telefonie fixă şi telefonie mobilă.

Pentru organizarea jocurilor de noroc online, firmele trebuie să plătească o taxă de 10% din încasări, dar nu mai puţin de 400.000 de lei dacă jocul este de tip bingo sau 5% din încasări, dar nu mai puţin de 250.000 lei dacă jocurile sunt în cotă fixă (pariuri).

Celelalte tipuri de jocuri de noroc online sunt taxate cu 1,5% din venituri, dar cel puţin 400.000 lei.

Documentul prevede că pentru jocurile de noroc de tip bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii online sau telefonie, procentul de premiere din totalul rulajului încasărilor va fi de minimum 60% şi maximum 80% şi va fi constituit pe fiecare joc obişnuit, cu excepţia jocurilor la care se acordă premii speciale, atunci când se va respecta doar procentul minim.

Întrebat dacă Guvernul a eliminat obligativitatea impusă operatorilor de a deţine un sediu înregistrat ca persoană juridică în România, conform solicitării Comisiei Europene, secretarul de stat a răspuns negativ.

"Marea majoritate a cerinţelor au fost implementate, dar aceasta la care faceţi referire nu a fost acceptată, deoarece noi dorim ca societăţile să fie monitorizate prin prisma spălării banilor. Pe subiectul jocurilor de noroc nu există o directivă europeană. Noi, statul român, avem motivele noastre, în primul rând spălarea banilor, tot ce înseamnă partea de evaziune", a spus Drăgoi.

El a arătat că această prevedere există în aproape toate statele membre UE.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, luni, că oficialii Comisiei Europene a transmis Guvernului un document privind proiectul hotărârii jocurilor de noroc, în care aminteşte că impunerea pentru operatori a unor obligaţii ca deţinerea unui sediu înregistrat în România şi constituirea ca persoane juridice române reprezintă o încălcare gravă a normelor UE.

În document se arată că restrângerea libertăţii de a furniza servicii în spaţiul Uniunii Europene este interzisă şi că obligativitatea deţinerii unui sediu înregistrat pentru operatorii de jocuri de noroc poate constitui o restrângere a acestui drept.

Dacă textul proiectului de reglementare tehnică va fi adoptat fără a se ţine seama de aceste obiecţii sau nu se primeşte un răspuns din partea autorităţilor, Comisia va fi obligată să transmită o scrisoare de notificare oficială, se arată în document.

Conform procedurii, autorităţile române au notificat Comisia Europeană cu privire la proiectul de hotărâre de guvern privind modificarea şi completarea normelor metodologice referitoare la organizarea şi funcţionarea jocurilor de noroc, iar Comisia a emis, în luna martie, a doua opinie detaliată în care atenţionează asupra compatibilităţii legislaţiei române cu dreptul UE.

Opinia detaliată reprezintă o încercare de a împiedica statele membre să adopte un proiect care creează restricţii în ceea ce priveşte piaţa internă sau de a le solicita acestora să renunţe la prevederile restrictive, pentru a evita astfel activităţi legislative inutile sau proceduri ulterioare de infringement.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici