În 2023, producţia mondială de vin scade la cel mai mic nivel din ultimii 62 de ani

  • Producţia globală de vin este estimată să scadă cu aproximativ 7% în 2023, atingând astfel minimul din ultimii 62 de ani din cauza condiţiilor meteorologice negavorabile.
  • În ciuda scăderii producţiei, reducerea cererii mondiale ar putea menţine stabilitatea preţurilor, cu impact în special în contextul unei economii chineze în descreştere.
853 afișări
Imaginea articolului În 2023, producţia mondială de vin scade la cel mai mic nivel din ultimii 62 de ani

Anul acesta, producţia mondială de vin se apropie de cel mai scăzut nivel din ultimele şase decenii, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din întreaga lume. Organizaţia Înternaţională a Viţei şi Vinului (OIV) estimează că producţia de vin la nivel global va scădea cu aproximativ 7% în 2023 faţă de anul precedent, ajungând la cel mai slab nivel din 1961. Această scădere semnificativă se datoreaza vremii nefavorabile, inclusiv îngheţului, ploilor abundente şi secetei, informează BBC.

Vremea adversă a afectat producţia de vin în aproape toate ţările Uniunii Europene, care generează peste 60% din producţia mondială. Ţări precum Spania şi Italia au înregistrat scăderi semnificative ale recoltei de struguri din cauza secetei. Cu toate acestea, Franţa a rămas stabilă din acest punct de vedere şi a devenit cel mai mare producător de vin din lume, depăşind Italia.

Imaginea este sumbră şi în alte părţi ale lumii, fiind afectate, în special, naţiunile din emisfera sudică, cum ar fi Chile, cel mai mare producător de vin din această parte a lumii, unde recolta a scăzut cu 20% ca urmare a secetei şi incendiilor. Producţia a scăzut cu un sfert anul trecut şi în Australia.

Deşi scăderea producţiei globale de vin este o veste proastă pentru industrie, OIV observă că cererea globală în scădere ar putea menţine relativ echilibrată piaţa, evitând o scădere a preţurilor. Cu economia Chinei în descreştere din 2018, consumul şi importurile de vin au scăzut semnificativ. Această reducere a cererii ar putea contribui la menţinerea stabilităţii preţurilor. În contextul acestei scăderi a cererii, guvernul francez a anunţat că va aloca fonduri pentru distrugerea stocurilor excedentare de vin, pe măsură ce industria se adaptează la această nouă realitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici