Inflaţie de 7,2% în septembrie şi dobânda cheie menţinută de BNR la 10,25% - analişti

Rata anuală a inflaţiei din România va scădea rapid în luna septembrie, la 7,2%, evoluţie susţinută de încetinirea creşterii costurilor alimentelor şi combustibilului, ceea ce va permite Băncii Naţionale a României (BNR) să menţină rata dobânzii de politică monetară la 10,25%, anticipează analiştii.

26 afișări
Imaginea articolului Inflaţie de 7,2% în septembrie şi dobânda cheie menţinută de BNR la 10,25% - analişti

Inflaţie de 7,2% în septembrie şi dobânda cheie menţinută de BNR la 10,25% - analişti (Imagine: Mediafax Foto)

Media răspunsurilor analiştilor contactaţi de Reuters indică o rată anuală a inflaţiei de 7,2% în luna septembrie, în scădere de la 10% în august.

Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica vineri inflaţia pentru luna septembrie.

Banca centrală va avea astfel suficiente motive pentru a menţine dobânda cheie la 10,25%, pentru a doua oară consecutiv, după ce un ciclu de înăsprire a politicii monetare cu 3,25 puncte procentuale, care a început în luna octombrie 2007, comentează analiştii.

"Inflaţia va scădea în principal datorită efectului de bază, preţurilor alimentelor şi petrolului, care vor fi însă compensate parţial de deprecierea leului spre sfârşitul lunii", a declarat Ciprian Dascălu, analist la Millennium Bank.

Astfel, majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters au anticipat că BNR va menţine, la şedinţa Consiliului de Administraţie din 30 octombrie, rata dobânzii de politică monetară.

"Scăderea inflaţiei şi gradul redus de lichiditate, care a condus la menţinerea ratelor de pe pieţele monetare la un nivel ridicat, transformă politică monetară într-una restrictivă şi va determina banca centrală să menţină rata cheie", a continuat Dascălu.

Dobânda de pe piaţa monetară s-a situat în mod constant peste rata cheie fixată de BNR în ultimele luni, în contextul în care lichiditatea a fost afectată de criza financiară globală şi de avansul rapid al sectorului local de creditare, consideră traderii.

Totuşi, unii analişti consideră că cheltuielile sociale ridicate efectuate înainte de alegerile parlamentare de la 30 noiembrie, ar putea determina BNR să majoreze dobânda cheie în acest an şi să amâne astfel procesul anticipat de relaxare a politicii monetare până anul viitor.

"Scenariul menţinerii ratei de politică monetară în octombrie este pus în pericol întrucât Parlamentul a aprobat recent unele măsuri sociale cu scop electoral. Un asemenea comportament iresponsabil, realizat în contextul actual, va pune în pericol ţinta de inflaţie de anul viitor", a declarat Cătălina Constantinescu, economist la ABN Amro din Bucureşti.

Camera Deputaţilor a aprobat un proiect de lege, prin care majorează salariile profesorilor cu 50%, măsură care a declanşat deja o serie de cereri de creştere a remuneraţiilor din partea altor sectoare.

Banca centrală şi Guvernul au arătat că legea, care nu a fost încă promulgată de preşedintele Traian Băsescu, ar putea atrage România într-o spirală inflaţionistă şi să conducă la majorarea deficitului bugetar până la 4% din PIB.

Majoritatea analiştilor şi-au revizuit în urcare estimărilor privind deficitul bugetar în 2008, media perspectivelor fiind de 3% din PIB.

Analiştii anticipează în medie că rata inflaţiei va fi 6,4% în decembrie, cu mult peste ţinta BNR de 3,8%, cu un interval de variaţie de un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici