Video INTERVIU EXCLUSIV Director general Bell, despre negocierile cu România pentru achiziţionarea de elicoptere

Este o "oportunitate uriaşă" pentru România faptul că îndeplineşte obiectivul NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, afirmă, într-un interviu acordat pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării si Securitătii, Mitch Snyder, preşedinte şi director general al companiei Bell, care a dat detalii despre negocierile cu Guvernul român.

2992 afișări

Mitch Snyder, preşedinte şi director general al companiei Bell, una din cele mai mari companii din sectorul aeronautic mondial, vorbeşte, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX şi Monitorul Apărării si Securitătii, despre negocierile între România şi firma americană pentru achiziţionarea a 45 de elicoptere. Liderul companiei Bell spune că producţia de elicoptere de atac şi utilitare la Braşov va crea locuri de muncă şi va oferi României echipamente militare de care are nevoie pentru apărare, dar şi pentru intervenţii în caz de dezastre naturale. Totodată, Mitch Snyder afirmă că este o "oportunitate uriaşă" pentru România şi Bell faptul că ţara noastră îndeplineşte obiectivul NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Reporter: Unde se află România în acest moment pe harta interesului de afaceri al companiei Bell?

Mitch Snyder: În acest moment susţinem modernizarea armatei române. Anul trecut, Guvernul român a întrebat Guvernul SUA despre preţul şi disponibilitatea aeronavelor (A/U)H-1, atât pentru elicopterul de atac, adică Viper (AH-1Z –n.red.), cât şi pentru elicopterul utilitar Venom (UH-1Y –n.red). Au solicitat 45 de aparate, care ar fi preţul şi disponibilitatea acestor aeronave. Am răspuns în toamnă privind preţul iniţial şi cifra de aparate disponibile. Apoi am avut o delegaţie română care ne-a vizitat în luna martie în SUA, au fost la sediul central al Bell din Fort Worth, Texas, au fost la fabrica noastră din Amarillo, iar apoi au fost la Camp Pendleton, pentru a discuta cu Corpul de Infanterie Marină al SUA despre modul în care aeronava acţionează în luptă. Aşa că a fost acea vizită. În următoarele săptămâni, spre finalul lunii mai, vom reveni aici, Corpul de Infanterie Marină SUA şi Bell, pentru a îi informa despre o actualizare privind preţul şi disponibilitatea.

Reporter: Următoarea întrebare ar fi despre obiectivul de a produce elicoptere de atac Viper în viitorul apropiat, care sunt şansele?

Mitch Snyder: Continuăm procesul, când acordul va fi semnat şi completat, lucrăm chiar acum la un plan de studiu de tranziţie în care evaluăm cum va funcţiona conţinutul în ceea ce priveşte cooperarea industrială. Aşa că atunci când acordul la care lucrăm va fi semnat, Bell va demara asamblarea finală a aeronavelor române la IAR. Împreună cu aceasta transferul de tehnologie, cât şi noi locuri de muncă în România.

Reporter: Şi o estimare, când s-ar putea întâmpla asta, probabil anul acesta, ori cel următor?

Mitch Snyder: Asta depinde de Guvernul român. Le oferim informaţii despre preţ şi disponibilitate, iar pasul următor al procesului în cadrul programului de vânzări militare străine al Guvernului SUA este ca România să solicite un LoR pentru LoA, ce înseamnă Scrisoare de Cerere formală pentru o Scrisoare de Ofertă şi Accept. Acesta ar fi următorul proces. Am pregătit propunerea cu guvernul SUA. În momentul în care acest lucru se va întâmpla, procesul va fi demarat.

Reporter: Ce înseamnă, din punctul dvs de vedere, faptul că România alocă 2% din PIB pentru Apărare? Este un obiectiv NATO. România este printre puţinele ţări NATO care îndeplineşte acest obiectiv. Ce înseamnă acest lucru pentru compania Bell?

Mitch Snyder: Este o oportunitate uriaşă pentru Bell şi România. O astfel de evoluţie, sprijinul pentru operaţiunile NATO şi capacitatea de oferi până la 45 de aeronave pentru România este fantastic. Crează locuri de muncă în SUA, dar şi mai important, oferă locuri de muncă în România. Aşă că sunt de părere că este un lucru grozav, şi dincolo de asta, România chiar primeşte echipamente de apărare naţională de care are nevoie, atât aeronava de luptă, cât şi cea utilitară.

Alt lucru grozav în legătură cu aeronava utilitară este că pe lângă faptul că asigură securitatea naţională, cred că aţi văzut puşcaşii marini implicaţi în acţiuni de asistenţă umanitară, aşa că oricând este un dezastru natural, echipamentele militare pot fi folosite pentru a aproviziona cu alimente şi pentru a salva persoanele aflate în pericol. Deci oferă ambele lucruri.

Reporter: Cum apreciaţi mediul de afaceri din România? Care sunt avantajele? Care sunt problemele cu mediul de afaceri?

Mitch Snyder: Nu ştiu în acest moment nicio problemă cu mediul. Cred că este fantastic că România, aşa cum aţi spus, îndeplineşte obiectivul NATO de 2% din PIB. Este parcurs procesul achiziţionării acestor echipamente şi urmează procedura prin programul Guvernului SUA pentru vânzări de armamente către guverne străine. Nu cunosc nicio problemă, cred doar că trebuie urmat procesul şi asta este ceea ce facem.

Reporter: Consideraţi România drept o ţară stabilă, cu un guvern stabil şi predictibil?

Mitch Snyder: Nu pot răspunde la asta. Lucrăm cu Guvernul român şi toate legăturile şi interacţiunile au fost remarcabile. Continuăm să parcurgem procedura împreună cu ei, iar aşa cum am spus, cred că faptul că s-au angajat să facă asta şi să urmeze procedura este bine.

Reporter: Deci procesul a fost până acum foarte lin?

Mitch Snyder: Da, urmează procedura precum cele mai multe ţări. Au cerut preţul şi informaţii despre disponibilitate, le-am oferit un răspuns, au solicitat o scrisoare de acceptare şi le-am oferit un răspuns. Nu observ nicio diferenţă. Cred că a fost o relaţie bună, o relaţie solidă şi parcurgem procesul împreună cu ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici