Marea Britanie va introduce din 2016 bancnote din plastic, începând cu cea de 5 lire

Marea Britanie va înlocui bancnotele din hârtie de 5 lire sterline cu unele din polimer începând din 2016, iar pe cele de 10 lire începând din 2017, a anunţat guvenatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

3759 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie va introduce din 2016 bancnote din plastic, începând cu cea de 5 lire

Marea Britanie va introduce din 2016 bancnote din plastic, începând cu cea de 5 lire

Noile bancnote de 5 lire vor avea imprimată imaginea lui Winston Churchill, iar cele de 10 lire pe cea a scriitoarei Jane Austen.

O decizie asupra eventualei lansări a unei bancnote din plastic de 20 de lire, cu cea mai mare circulaţie, va fi luată "la timpul potrivit", a spus Carney, citat de cotidianul britanic Financial Times.

Noile bancnote îşi vor păstra design-ul "şi vor combina cele mai bune părţi ale tradiţiei şi progresului", a spus guvernatorul, adăugând că schimbarea este "o evoluţie naturală".

Carney a introdus bancnote din plastic şi în Canada, unde a condus banca centrală înainte de a prelua în iulie postul similar din Marea Britanie. Studiul privind trecerea Băncii Angliei la bancnote din polimer a fost iniţiat în urmă cu trei ani, înainte de sosirea actualului guvernator.

Banca centrală a început consultări în urmă cu trei luni, iar în această perioadă a prezentat noile bancnote pentru a convinge populaţia că sunt sigure, au un cost de producţie mai mic şi un impact mai redus asupra mediului decât banii din hârtie.

"Răspunsul la consultare a fost un sprijin covărşitor pentru bancnote din polimer", a notat Banca Angliei.

Banca intenţionează să contracteze compania Innovia pentru producţia foliilor de polimer pe care ar urma să fie imprimate bancnotele. O astfel de decizie ar repreznta o lovitură serioasă pentru compania De La Rue, singurul furnizor de bancnote pentru Banca Angliei în ultimul deceniu.

De La Rue va păstra, probabil, designul şi imprimarea bancnotelor, activitate care se desfăşoară la o fabrică din Debden, Essex, scrie Financial Times.

Bancnotele din polimer au fost introduse iniţial în 1988 în Australia şi au fost adoptate ulterior de 25 de ţări, inclusiv România. Costurile de producţie sunt mai mari, însă bancnotele din polimer pot fi utilizate o perioadă mai lungă de timp, de două ori şi jumătate mai mult decât cele din hârtie, potrivit băncii centrale britanice. De asemenea, sunt mai greu de falsificat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici