Ministerul Fondurilor Europene va lansa apeluri de proiecte, cu buget de 1,54 miliarde de euro, în următoarele trei luni

În următoarele trei luni, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va lansa mai multe apeluri de proiecte, cu un buget total de 1,54 miliarde de euro, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul fondurilor europene, Dragoş Dinu.

745 afișări
Imaginea articolului Ministerul Fondurilor Europene va lansa apeluri de proiecte, cu buget de 1,54 miliarde de euro, în următoarele trei luni

Ministerul Fondurilor Europene va lansa apeluri de proiecte, cu buget de 1,54 miliarde de euro, în următoarele trei luni (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)

“În ceea ce priveşte cele trei programe operaţionale relevante gestionate de MFE: Programul Infrastructura Mare, Programul Operaţional Capital Uman şi Programul Operaţional Competitivitate, calendarul lansărilor pentru perioada decembrie 2016- 1 martie 2017 evidenţiază faptul că va fi lansat un buget aproximativ de 1,54 miliarde de euro, ceea ce reprezintă circa opt la sută din alocarea totală a celor trei programe”, a declarant, pentru pentru MEDIAFAX, ministrul fondurilor europene, Dragoş Dinu.

Acesta a precizat că, MFE monitorizează lunar calendarele estimative ale lansărilor, iar în cazul în care apar întârzieri faţă de termenele stabilite, sunt solicitate clarificări autorităţilor de management.

Astfel, în perioada următoare, până pe 1 martie 2017 se vor lansa patru tipuri de apeluri de proiecte în cadrul Programului Infrastructura Mare, cu un buget total estimat de 690 de milioane de euro. Este vorba despre proiecte ce au ca scop reducerea suprafeţelor poluate istoric, reducerea efectelor inundaţiilor şi eroziunii costiere, creşterea producţiei de energie din surse alternative (geotermal, biomasă şi biogaz) şi cele de cogenerare de înaltă eficienţă:

- Reducerea suprafeţelor poluate istoric (buget estimat 140 milioane de euro)

- Reducerea efectelor inundaţiilor şi eroziunii costiere (buget estimat 402,35 milioane de euro)

- Creşterea producţiei de energie din surse alternative (geotermal, biomasă şi biogaz) (buget estimat 83,86 milioane de euro)

- Cogenerare de înaltă eficienţă (buget estimat 63,53 milioane de euro)

De asemenea, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman se vor deschide mai multe apeluri, bugetul total estimat atingând 670 de milioane de euro:

- Măsuri de ocupare a tinerilor NEETs şomeri cu vârsta între 16 şi 24 de ani înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (buget estimat 478 milioane de euro)

- Solidar start up – înfiinţare de întreprinderi sociale (buget estimat 30 milioane de euro)

- Implementarea de măsuri/operaţiuni integrate în contextul mecanismului Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii (DLRC) (buget estimat cinci milioane de euro)

- Programe de tip a doua şansă, programe de formare profesională initiate pentru tinerii NEETs şomeri înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (buget estimat 60 milioane de euro)

- Furnizare de servicii a doua şansă – fomare continuă personal didactic pentru a doua şansă (buget estimat 20 milioane de euro)

- Crearea cadrului institutional pentru funcţionarea de creşe la nivel naţional, în cadrul sistemului de educaţie, inclusiv pilotare de creşe (buget estimat 26 milioane de euro)

- Revizuirea curricumului naţional de nivel gimnazial, inclusiv formare şi pilotare de resurse didactice (buget estimat 51 milioane de euro).

În cadrul Programului Operaţional Competitivitate se vor deschide apeluri cu un buget total estimat de 178,25 milioane de euro:

- Mari infrastructuri de cercetare-dezvoltare (buget estimat 42,39 milioane de euro)

- Creşterea investiţiilor private în cercetare-dezvoltare (buget estimat 52,38 milioane de euro)

- Parteneriate pentru transfer de cunoştiinţe (buget estimat 71,62 milioane de euro)

- Asigurarea securităţii cibernetice a sistemelor TIC şi a reţelelor informatice (buget estimat 11,86 milioane de euro).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici