UPDATE Concedii medicale suspectate a fi false depășesc valoarea de 1 miliard de lei
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat, joi, că foarte multe concedii medicale de scurtă durată au fost date pentru a se face punți între zile libere și există suspiciuni că ar fi false. Valoarea estimată a concediilor medicale scurte pe 2024 depășește 1 miliard de lei.
Acesta a precizat că toate programele naționale de screening, atât pentru cancer, cât și pentru alte boli sau afecțiuni importante, cele cardiologice, neurologice, screening-ul neonatal pentru diabete zahărat, vor fi asigurate indiferent dacă pacientul / persoana bolnavă este sau nu asigurată.
UPDATE Ministrul Muncii, despre „pensiile mari”: Cele contributive nu pot fi considerate mari, indiferent de cuantum
Ministrul Muncii, Florin Manole, a răspuns la întrebarea dacă o pensie de 3.000 de lei poate fi considerată mare. Susţine că nicio pensie contributivă nu poate fi considerată mare, fiind un drept câştigat prin contribuţia de o viaţă.
Ministrul a subliniat că pentru protejarea puterii de cumpărare există măsuri complementare, precum sprijinul pentru consumatorii vulnerabili la energie şi plafonarea preţurilor la alimentele de bază.
UPDATE 18:00 Cine mai este scutit de CASS și cine nu? Noile reguli de asigurare în sănătate
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rogobete detaliază excepţiile de la noile măsuri fiscale din sistemul sanitar. Este menţinută protecţia pentru categoriile vulnerabile, dar se modifică pentru persoanele co-asigurate.
Rogobete a explicat că măsurile fac parte din reforme mai ample ale sistemului de sănătate care vizează creşterea capacităţii de răspuns pentru ambulatoriile de specialitate, mărirea numărului de paturi de spitalizare de zi şi accelerarea programelor de screening populaţional pentru a reduce numărul pacienţilor care ajung la spital în stadii avansate ale bolii.
UPDATE 17:30 Cât pierd pensionarii prin plata CASS în funcție de valoarea pensiei? Explicațiile ministrului Muncii
Pensionarii care au pensie care depășește 3.000 de lei vor plăti contribuții la asigurări sociale și de sănătate.
Ministrul Muncii, Florin Manole, spune că sumele imputate variază de la 10 lei la 1.200 de lei.
Manole a spus că nu se vor actualiza cu rata inflației pensiile speciale de serviciu, niciuna dintre ele, la fel cum nu se va actualiza cu rata inflației până la sfârșitul anului 2026 nici valoarea punctului de referință.
UPDATE 17:00 Va reuși România să-și mențină ratingul? Optimismul ministrului Finanțelor înainte de evaluarea Fitch
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a explicat joi cum s-a ajuns la cota TVA de 21%. Comisia Europeană consideră că măsura este credibilă, a spus ministrul Nazare care s-a declarat optimist că ratingul Fitch se va menţine la acelaşi nivel.
Alexandru Nazare a declarat că în ceea ce priveşte TVA, Comisia Europeană „consideră creşterea la 21% o măsură credibilă având în vedere deficitul de încredere pe care l-am acumulat”.
UPDATE Care sunt anomaliile din educație, în viziunea ministrului Educației, Daniel David
Ministrul Educației Daniel David a identificat mai multe „anomalii” majore în sistemul educațional românesc, printre care creșterea numărului de norme didactice în condițiile în care numărul elevilor a scăzut.
„În ultimii ani, deși numărul de copii din zona preuniversitară a scăzut, numărul de norme didactice a crescut”, a explicat David într-o conferință de presă, joi.
UPDATE 16:50 Ce impact ar avea pachetul fiscal corectiv propus de Guvern?
Alexandru Nazare a anunţat că măsurile din noul pachet fiscal vor aduce un impact bugetar total de 10,75 miliarde lei în 2025 şi peste 90 de miliarde lei în 2026. Măsurile au fost discutate şi agreate cu Comisia Europeană.
Pentru anul 2026, estimările indică un impact semnificativ mai mare: 35 de miliarde lei din venituri şi 57 de miliarde lei din cheltuieli.
UPDATE Ministrul de Finanțe: Impozitarea progresivă necesită măcar un an jumătate – doi de pregătire
El spune că nu ar trebui să schimbăm lucruri care funcționează și care în ultimii 20 de ani ne-au adus predictibilitate fiscală, ne-au adus investiții.
„Din punctul meu de vedere, nu cred că această măsură este oportună. Impozitarea progresivă, tehnic vorbind, și dacă presupunem că am fi vrut să o luăm, nu o puteam aplica. Ea necesită măcar un an, jumătate, doi de pregătire pe sistemul actual al ANAF”, a declarat ministrul de Finanțe
UPDATE Alexandru Nazare: Ștampila de deficit excesiv înseamnă neseriozitate
Cheltuielile de personal azi sunt de 122 de miliarde. Pensiile, azi, sunt 190 de miliarde. Evoluția numărului de posturi ocupate – azi sunt 1 300 005 persoane.
Prin reașezarea cotelor de TVA avem un plus de 6 miliarde, avem creșteri la capitolul accize de 1 miliard în 2025 și 3,5 miliarde în 2026, prin CASS la pensii vom obține 1,378 miliarde în 2025 și peste 4 miliarde în 2026.
Mărim impozitul suplimentat pentru bancar de la 2 la 4% pentru acest an și 2026, un impozit temporar cu impact de 400 de milioane în 2025 și aproape 1,8 miliarde în 2026.
Creștem taxele de autorizare și cele conexe pe jocuri de noroc, atât pentru gestionarii jocurilor și pentru jucători. Pentru cei care câștigă până în 10.000 de lei li se va reține de la 3 la 10%.
Începând cu 2020, când am intrat în procedura de deficit excesiv, ne-a adus în situația de astăzi. Nu putem negocia lucrurile la Bruxelles, cât avem această ștampilă de deficit. Ștampila de deficit excesiv înseamnă neseriozitate. Prin acest pachet fiscal, evităm trei riscuri extrem de importante.
Anticipăm și corectăm situația. Deschidem drumul negocierii împrumuturilor din PNRR.
Avem un impact pozitiv, avem un răspuns, avem semnale pozitive de la Comisie și, de asemenea, semnale pozitive că, în cazul adoptării înainte de Consiliul ECOFIN, evaluarea Comisiei va fi bună. Deci, intrăm pe un nou drum. Un drum în care lucrăm, în primul rând, la fundație să fie solidă, pe care să construim celelalte elementele economiei pe care vrem să o proiectăm.
UPDATE Acest deficit de 9,3%, cu care am încheiat anul trecut, este o problemă semnificativă
Pentru a vă prezenta și explica măsurile incluse în acest proiect, este primul pachet care vizează corectarea deficitului bugetar, pentru care, așa cum am spus, Guvernul a decis să-și asume răspunderea. Suntem în fața unei provocări majore în ceea ce privește viitorul fiscal-bugetar al țării, dar această provocare poate fi transformată într-o oportunitate, dacă sunt luate deciziile ferme și se implementează reformele necesare pentru a crea un stat mai suplu, un stat care respectă mai mult cetățeanul, un stat care oferă servicii mai bune.
Primul lucru care trebuie adresat și vulnerabilitatea corectată – deficitele gemene. Creșterea acelerată a datoriei publice și deficitul bugetar sunt acele elemente care trebuie corectate în viitorul apropiat.
Suntem presați de timp pentru că am avut o perioadă cu mai multe alegeri. Atât UE, cât și agentiile de rating au spus că primele variante prezentate nu sunt suficiente astfel încât am elaborat acest pachet.
Știrea inițială:
Viceprim-ministrul Tanczos Barna, alături de ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, ministrul Educaţiei, Daniel David, şi ministrul Muncii, Florin Manole, vor susţine joi, începând cu ora 16.00, o conferinţă de presă. Aceştia vor detalia public măsurile de reducere a cheltuielilor anunţate cu o zi înainte de premierul Ilie Bolojan.
Miercuri, la Palatul Victoria, Ilie Bolojan a prezentat public, în cadrul unei conferințe de presă, pachetele de măsuri fiscale care vizează reducerea deficitului. Premierul a spus că miniştrii vor explica ulterior fiecare măsură în parte.
El a declarat că primul set de măsuri se va adopta prin asumarea răspunderii, până săptămâna viitoare. TVA-ul va reveni la două cote, 11% şi 21%, iar cota redusă va rămâne valabilă pentru medicamente, apă, lemne de foc şi energie termică.
De asemenea, premierul a anunţat o creştere a accizelor cu 10% pentru combustibili, ţigări şi alcool.
După întâlnirea cu sindicatele, premierul Ilie Bolojan a comunicat joi că vineri va avea loc Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social.