Consiliul ONU pentru Drepturile Omului votează marți o propunere de eliminare treptată a combustibililor fosili. Decizia ar putea testa angajamentul statelor în lupta împotriva schimbărilor climatice, mai ales că unele țări producătoare de petrol se opun.
Conform Reuters, consiliul ONU pentru Drepturile Omului va supune la vot marți o propunere ce vizează eliminarea treptată a combustibililor fosili, ca parte a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice. Acest vot reprezintă un test al angajamentului țărilor de a renunța, în cele din urmă, la era petrolului, așa cum s-a convenit la summitul climatic COP28 din decembrie 2023.
Deciziile Consiliului, deși nu sunt obligatorii din punct de vedere legal, contribuie la modelarea standardelor globale. Nu este clar dacă propunerea va obține o majoritate de voturi. Diplomați citați de Reuters avertizează că statele din Golf și alte țări ar putea reveni asupra angajamentelor anterioare.
Mișcarea este susținută de țări precum Australia, Marea Britanie și Germania, alături de un grup de state insulare mici, inclusiv Samoa și Vanuatu. Însă, țări producătoare de petrol, precum Arabia Saudită și Kuweit, și-au exprimat opoziția față de formularea propunerii în timpul negocierilor. Riadul a solicitat „mai multe căi” pentru reducerea emisiilor, în loc de eliminarea treptată a combustibililor fosili.
Acest vot are loc în contextul în care lideri recunoscuți în acțiunile climatice, cum ar fi Uniunea Europeană, se confruntă cu critici din partea activiștilor, acuzați că își reduc politicile, în ciuda valului de caniculă ce ține de la începutul verii până în prezent.