Peste 100 de tone de fructe şi legume, confiscate de poliţişti din complexe din Bucureşti şi Ilfov

Peste 100 de tone de fructe şi legume au fost confiscate şi au fost constatate 53 de infracţiuni şi un prejudiciu evaluat la peste 1,8 milioane de lei, în urma unei acţiuni a poliţiei ce a avut loc joi în mai multe complexe comerciale din Bucureşti şi Ilfov, informează Poliţia Română.

450 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de tone de fructe şi legume, confiscate de poliţişti din complexe din Bucureşti şi Ilfov

Peste 100 de tone de fructe şi legume, confiscate de poliţişti din complexe din Bucureşti şi Ilfov (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În urma acţiunii coordonate de Direcţia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), au fost indisponibilizate peste 100 de tone de fructe şi legume fără documente legale. De asemenea, poliţiştii au constatat 53 de infracţiuni, prejudiciul produs prin comiterea acestor fapte depăşind 1.800.000 de lei", se arată într-un comunicat emis de Poliţia Română.

Conform sursei citate, acţiunea a avut ca scop prevenirea evaziunii fiscale şi a fraudelor intracomunitare, în special în domeniul importurilor şi comercializării de legume şi fructe.

Poliţiştii au monitorizat şi transporturile din aceste categorii de produse prin amplasarea de filtre, în echipe mixte, compuse din poliţişti de investigarea fraudelor şi poliţişti rutieri pe principalele căi de acces în judeţele Arad, Bihor, Giurgiu şi Călăraşi.

Au fost verificate 67 de societăţi comerciale, în urma verificărilor preliminare poliţiştii constatând 53 de infracţiuni, din care 34 de evaziune fiscală. Prejudiciul total constatat a fost de 1.835.000 lei.

De asemenea, au fost identificate 104 tone de legume şi fructe, în valoare totală de 185.586 lei a căror provenienţă nu a putut fi justificată, în condiţiile în care mărfurile nu erau înregistrate în evidenţele contabile ale societăţilor verificate.

La acţiune au participat, în total, peste 140 de poliţişti, dintre care, o parte au descins în complexele comerciale din Bucureşti şi Ilfov iar o altă parte au luat la verificat tirurile care transportau legume-fructe şi produse congelate, la punctele de intrare din Bucureşti.

Ofiţerii Poliţiei Române au fost sprijiniţi şi de poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Capitalei, ai Serviciului Regional de Poliţie Transporturi - Biroul de Investigare a Fraudelor şi poliţişti rutieri, sprijiniţi de echipe de mascaţi ai Serviciului Independent de Intervenţie şi Acţiuni Speciale (SIIAS).

În acelaşi timp, s-a desfăşurat o altă acţiune, de această dată coordonată de procurorii DIICOT, care a avut loc tot în Bucureşti şi judeţul Ilfov, fiind vizaţi membrii unei grupări de evaziune fiscală în urma unor importuri de legume şi fructe din UE.

Procurorii DIICOT şi ofiţerii de poliţie judiciară au făcut percheziţii la 42 de firme şi la 46 de persoane suspectate că au constituit sau au aderat la gruparea de evaziune fiscală condusă de fraţii Yuksek, unul dintre aceştia arestat recent pentru dare de mită.

În această cauză au fost puşi sub învinuire Sahin Yuksek (40 de ani), cu cetăţenie turco-română, Ayhan Yuksek (45 de ani), Mehmet Ali Yuksek, ambii cetăţeni turci, Victor Cibotari (29 de ani) şi Alexandru Bogdan (31 de ani), cetăţeni moldoveni, care ar fi obţinut sume mari de bani din importuri de mărfuri, în special legume-fructe, din spaţiul Uniunii Europene, prin intermediul unor firme controlate de aceştia, pentru care nu au plătit TVA şi impozit pe profit.

"Cu titlu de exemplu, în decurs de trei luni, numai prin două dintre aceste societăţi comerciale s-au derulat peste 200 de importuri, existând indicii că operaţiunile comerciale nu au fost evidenţiate în contabilitatea firmelor", a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

Percheziţiile au fost făcute de procurorii DIICOT - Structura Centrală şi ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Sahin Yuksek, asociat unic al firmei Yuksek International Fruct SRL, a fost arestat preventiv în 20 aprilie, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, în care este acuzat de dare de mită şi instigare la dare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, la 19 aprilie, Sahin Yuksek a oferit 40.000 de euro, prin intermediar, unui înalt funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în schimbul denaturării rezultatului unui control efectuat de organele fiscale la firma sa. Angajatul ANAF a refuzat banii oferiţi de Sahin Yuksek, însă acesta a revenit, în aceeaşi zi, oferindu-i personal 30.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici