Video Petre Daea: Legea „51%” nu se aplică/ Ministrul Agriculturii, la un târg de produse româneşti, a cumpărat un ghiveci pentru pensionara care l-a însoţit, ţuică şi două feluri de dulceaţă | GALERIE FOTO, VIDEO

Legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse româneşti nu se aplică în prezent, deşi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la începutul lunii iulie, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea unui târg de produse agroalimentare româneşti.

1408 afișări

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

În februarie, Comisia europeană a notificat România că a declanşat procedura de infringement pentru legea care obligă marii comercianţi să vândă 51% produse locale.

„Suntem în discuţii la Uniunea Europeană cu această lege, sunt proceduri pe care le urmăm”, a precizat Daea.

Ministrul Agriculturii a vizitat timp de două ore standurile din cadrul târgului, a degustat alimente şi a stat de vorbă cu producătorii, fiind însoţit de o pesionară care a analizat preţurile.

„Toate mi-au plăcut, nu am putut să mă opresc la fiecare produs, era imposibil, însă am gustat cu ochii tot şi am văzut că este foarte bun şi foarte frumos prezentat”, a spus Daea, la finalul vizitei.

Ministrul a refuzat să primească produse fără să plătească pentru acestea, în schimb a degustat din aproape tot ce i s-a oferit. Daea a cumpărat un ghiveci cu flori pentru pensionara care l-a însoţit, a mai cumpărat o cruce de lemn, dulceaţă de lapte, dulceaţă de ceapă, dar şi o sticlă de ţuică.

În cadrul târgului sunt expuse preparate din carne, produse de panificaţie şi patiserie, brânzeturi şi produse lactate, dar şi miere, fructe şi legume şi băuturi alcoolice. Preţurile variază de la 32 de lei un kilogram de plăcintă dobrogreană tătărească cu mere la 65 de lei un kilogram de găluşte cu prune.

Întrebat despre preţul produselor expuse, ministrul a spus că acesta trebuie stabilit în funcţie de cerere şi ofertă. „Preţul trebuie îl definească cererea şi oferta. Iată că cererea spune atenţie la preţ, oferta va fi jucăuşă aici, nu o să stea într-un loc, o să mai scadă”, a spus Daea.

În schimb, o parte dintre participanţi au fost nemulţumiţi de multe dintre preţurile afişate, considerându-le exagerate. „Probabil că profită că e Bucureşti şi bucureştenii sunt plini de bani. Nu e aşa. Unii au, unii mai puţin. Sunt şi standuri care au preţuri mai acceptabile, dar este exagerat 65 de lei kilogramul de găluşte cu prune”, a declarat Ecaterina Pascu, pensionară.

Peste 100 de producători autohtoni din mai multe zone ale ţării participă la târgul de produse agroalimentare româneşti care se defăşoară în perioada 10-15 octombrie, în parcul Herăstrău din Bucureşti. Târgul este organizat cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti (10 octombrie), care se sărbătoreşte anul acesta pentru prima dată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici