Preşedintele ANRE a demisionat

Gergely Olosz a demisionat, luni seara, din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), invocând noua calitate de deputat, dar şi dorinţa de a nu decredibiliza instituţia prin informaţiile legate de salariul său.

42 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ANRE a demisionat

Preşedintele ANRE a demisionat (Imagine: Mediafax Foto)

Gergely Olosz a demisionat, luni seara, din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), invocând noua calitate de deputat, dar şi dorinţa de a nu decredibiliza instituţia prin informaţiile legate de salariul său.

Demisia a fost înaintată premierului Călin Popescu Tăriceanu, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Gergely Olosz a declarat, luni seara, că a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei având în vedere că, la 8 octombrie 2008, a depus jurământul ca deputat UDMR în Parlament, în conformitate cu toate procedurile şi termenele legale.

El precizează însă că demisia este şi "o chestiune de onoare" în urma unei serii de zvonuri şi speculaţii care, "în mod ciudat", au coincis cu decizia Autorităţii de a menţine neschimbat preţul gazelor în această perioadă.

"Putem vorbi de o adevărată campanie care afectează nu numai o persoană sau un grup de persoane, ci instituţia şi stabilitatea economiei naţionale în ansamblu. Dacă această campanie mă vizează pe mine personal, atunci e de datoria mea să-mi dau demisia şi să mă distanţez de instituţia ANRE, asupra căreia nu trebuie să planeze nicio suspiciune. Dacă atacurile vizează Autoritatea, atunci demisia mea va ajuta la lămurirea opiniei publice şi a organelor în drept asupra surselor şi mobilurilor acestor atacuri", a spus Olosz.

El arată că, în ansamblul economiei româneşti, ANRE deţine în domeniul energetic o poziţie similară cu aceea a Băncii Naţionale în domeniul financiar şi, de aceea, este extrem de important ca stabilitatea şi credibilitatea instituţiei să fie protejate, iar specialiştii şi profesioniştii din sistem să işi poată desfăşura activitatea în condiţii optime.

Olosz arată totodată că se simte obligat să puncteze câteva lucruri, deoarece în ultimele zile au fost vehiculate zvonuri aberante despre salariile din ANRE, considerând că este total incorect ca opinia publică să rămână cu această impresie.

"Precizez că nici eu şi nici colegii mei nu am avut venituri de 50.000 euro pe lună, aşa cum au susţinut unele televiziuni şi ziare, mai ales că am dovedit cu acte că veniturile respective, inclusiv sporurile, primele şi indemnizaţiile, sunt de aproape 20 de ori mai mici decât sumele vehiculate. Am transmis în aceste zile comunicate din partea Autorităţii în care am atras atenţia că veniturile conducerii sunt publice şi afişate pe site-ul instituţiei. Sper că aceste precizări să fie luate în seamă de mass-media, căreia îi mulţumesc pentru colaborarea din cei doi ani, cât am condus Autoritatea", a Spus Olosz.

El a mulţumit tuturor celor cu care a colaborat în Autoritate, în sistemul energetic şi la Guvern.

Mai multe ziare centrale au scris că managerii instituţiei au salarii fabuloase, care ajung până la 50.000 de euro pe lună.

Referindu-se la salariile mari pe care le au unii dintre şefii agenţiilor guvernamentale, preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că aceste instituţii au devenit moşia financiară a clientelei politice a Guvernului şia spus că a venit timpul ca această situaţie să fie stopată.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut, sâmbătă, şefului Cancelariei, Dorin Marian, să îi prezinte o analiză privind salariile directorilor din autorităţile de reglemetare în următoarea şedinţă de Guvern.

La sfârşitul săptămânii trecute, ANRE a transmis un comunicat în care a anunţat că mai mulţi directori din cadrul instituţiei au decis să-şi facă publice salariile, deşi instituţia este una publică finanţată din venituri proprii, iar angajaţii nu sunt funcţionari publici, astfel că, potrivit Codului Muncii, remuneraţiile sunt confidenţiale.

Potrivit instituţiei, veniturile brute lunare ale directorilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei sunt cuprinse între 6.787 şi 14.774 de lei.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a discutat, luni, la Palatul Victoria, cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, secretarul de stat din Ministerul Economiei şi Finanţelor Doina Dascălu, şeful Cancelariei Primului-Ministru, Dorin Marian, şi reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor şi Muncii pe tema salariilor din agenţiile şi autorităţile aflate în coordonarea Guvernului, precum şi din societăţile comerciale cu capital de stat.

În urma acestei analize s-a stabilit, printre altele, ca şefii de agenţii şi autorităţi să fie remuneraţi la nivelul maxim al salariului unui secretar de stat, iar modul de salarizare în agenţiile şi autorităţile aflate în coordonarea Guvernului va fi stabilit pe baza unei grile, nu prin negocieri în interiorul instituţiei.

Situaţia salarizării în agenţii şi regii a reprezentat unul dintre subiectele întâlnirii de luni, de la Cotroceni, dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a sesizat in cazul preşedintelui ANRE, Gergely Olosz, care ar fi scris în declaraţia de avere că venitul său este confidenţial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici