Presiunea gazelor la staţia de la Medieşu Aurit, constantă în ultimele ore

Reprezentantul regional al Transgaz la staţia de gaze de la Medieşu Aurit, Dumitru Godâncă, a confirmat, miercuri dimineaţă, că Rusia a oprit exportul de gaze pe la această staţie, spunând că presiunea gazelor este în continuă scădere.

133 afișări
Imaginea articolului Presiunea gazelor la staţia de la Medieşu Aurit, constantă în ultimele ore

Presiunea gazelor la staţia de la Medieşu Aurit, constantă în ultimele ore (Imagine: Mediafax Foto)

Presiunea gazelor naturale la staţia de la Medieşu Aurit, din judeţul Satu Mare, s-a menţinut constantă, în ultimele ore, la 40 bari, dar mai scăzută decât valoarea obişnuită, de 50 de bari.

Prefectul judeţului Satu Mare, Radu Bud, a declarat, miercuri, că a avut o întâlnire de urgenţă cu responsabilii din domeniul gazelor din judeţul Satu Mare, care i-au dat asigurări că nu vor exista probleme majore.

"Deocamdată, presiunea în staţia de la Medieşu Aurit este constantă, de 40 de bari, presiunea fiind aproximativ aceeaşi ca şi înainte ca Ucraina să sisteze furnizarea de gaze. Încă opt ore nu vor fi probleme. După aceea, presiunea se va egaliza cu cea din interiorul ţării, iar gazul va curge invers, dinspre zona centrală spre zona de Vest şi de Nord-Vest", a precizat prefectul.

La întâlnire a participat şeful sectorului Satu Mare al Transgaz, Dumitru Godâncă, şeful Centrului operaţional Satu Mare al E.On Gaz, Vasile Andreica, subprefectul Octavian Lazin şi inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Gheorghe Strâmb.

Potrivit datelor furnizate de şeful Transgaz în cadrul şedinţei, sistarea furnizării de gaze a fost decisă de autorităţile din Ucraina, care au închis conducta ca alimenta România prin staţia de la Medieşu Aurit.

Conform unui comunicat de presă al Prefecturii Satu Mare, responsabilii Transgaz şi E.On Gaz au afirmat că nu există motive de îngrijorare în rândul populaţiei privind alimentarea cu gaze naturale, mai ales că principalii consumatori industriali din judeţul Satu Mare, precum Electrolux, Draexlmaier, Unio, nu şi-au reluat activitatea, iar dacă se vor impune vor fi efectuate manevrele necesare menţinerii unei presiuni acceptabile în reţeaua de distribuţie.

Prefectul Radu Bud le-a cerut celor doi responsabili din domeniul gazelor naturale să îl informeze permanent despre situaţia din acest sector, pentru a putea interveni la forurile centrale în cazul în care presiunea din reţeaua naţională va scădea sub valorile minime, astfel încât populaţia să nu fie afectată de această criză la nivel european.

Şeful Transgaz Satu Mare, Dumitru Godâncă, a declarat, miercuri dimineaţă, că presiunea gazului la staţia Medieşu Aurit începuse să scadă, în jurul orei 9.00, de la 50 bari cât era în mod normal, la 40 de bari .

Potrivit sursei citate, prin staţia de la Medieşu Aurit sunt alimentate trei conducte - una care deserveşte zona Satu Mare - Baia Mare, alta pe zona Tăşnad din judeţul Satu Mare, Bihor şi Arad şi o alta care transportă gazul la magaziile din judeţul Mureş. Mai exact, prin această staţie erau alimentate toate localităţile din Nord-Vestul şi din Vestul ţării.

Prin staţia de la Medieşu Aurit intrau zilnic în ţară 2,5 milioane de metri cubi de gaze.

Citeşte şi:

Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate

Videanu: Am luat decizia de a instaura starea de urgenţă în sistemul energetic

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici